dijous, 7 de novembre del 2013

Xavi Amat: «La ratafia està molt arrelada, ni el whisky hi pot competir»

Santa Coloma de Farners esdevé aquest cap de setmana l'epicentre dels aficionats a aquest licor, que "ho té tot de cara per ser el licor nacional de Catalunya"

D'elaboració eminentment casolana, cada cop hi ha més productes alimentaris que hi experimenten


Ratafies casolanes presentades al concurs de Santa Coloma de Farners. Foto: ASCF.

"La ratafia un licor que té molt camí per per recórrer. De fet, ho té tot de cara per ser el licor nacional de Catalunya, si no ho és ja." Amb aquest optimisme s'expressa un dels màxims responsables de la Confraria de la Ratafia, Xavi Amat, impulsors de la Festa Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, conjuntament amb l'ajuntament. Durant tot el cap de setmana, la capital de la Selva serà l'epicentre de l'univers ratafiaire, amb la designació de la millor ratafia del país -escollida entre 196 pocions diferents-, xerrades, fira de productes artesans i de proximitat, presentacions de productes gastronòmics amb ratafia, demostracions d'oficis i exhibicions de cultura popular.

Amat es mostra poc sorprès de la gran quantitat de ratafies presentades al concurs d'enguany. "Fa anys que ja no fem previsions", exclama, ressaltant que enguany fins i tot n'han rebut una provinent de Nova York. "De la mateixa manera que aquí la fem amb ingredients que tenim a mà, el participant novaiorquès l'ha fet amb els ingredients que ha trobat allà", explica Amat, que en cap cas avança si serà una de les ampolles meritòries de premi, en tant que durant tot el procés de tast els autors de cadascuna de les ampolles es mantenen sota un estricte anonimat. Serà aquest divendres, durant el transcurs del sopar popular a la plaça Farners, que es faran públics els noms dels ratafiaires guanyadors.

Però la ratafia novaiorquesa no serà l'única protagonista internacional de la 32a. edició de la festa. Una blogaire canadenca també s'estarà de visita a Santa Coloma de Farners per conèixer la ratafia de primera mà i valorar si és comercialitzable als EUA i el Canadà. Això, deixant a banda les ampolles que Ratafia Russet exporta cada any a Dinamarca, ressalta Amat, que també apunta que l'empresa olotina també està obrint mercat a Holanda, i que Alemanya i Anglaterra també s'estan interessant pel licor català.

"Allò més preuat d'una casa"

Des de la Confraria es té clar que la penetració que la ratafia té arreu del país és variable. Una cosa és com se la percep a la Catalunya Vella, i l'altra seria com se la percep a Barcelona i l'àrea metropolitana. "Però està canviant moltíssim", emfasitza, apuntant que tenen detectats una bona quantitat de bars i restaurants de Barcelona on en serveixen.

"Però es que la ratafia és un licor molt familiar", avisa. "És la gran característica que té aquesta beguda. Està molt arrelada a la població, tant que no pot competir ni amb whisky ni amb res. Quan et conviden a dinar a una casa i després de dinar et treuen la seva pròpia ampolla, ho fan ressaltant que pràcticament és allò més preuat que tenen", sosté Amat. Un veritable "tresor ocult" de la gastronomia catalana, doncs.

"Hi ha molta gent que fa ratafia casolana. A totes les cases n'hi ha una, és la Coca-cola catalana! Ara bé, una altra cosa ben diferent és la presència que pugui tenir als mitjans, en què les grans empreses de licors comercials tenen molta capacitat de pressió. És evident que, al món de la ratafia, els números són molts matisats", apunta.

Ratafia en tots els formats

Qui vulgui degustar la quinzena de varietat de ratafies comercials existents al país -des de la Ratafia Russet a la Terrània, la Ratafia dels Raiers, L'Empordanesa, la Ratafia de l'Avi Guillem, la Moliné...-, les podrà trobar a la Vela de la Ratafia, a la plaça Farners de la capital colomenca. A més a més, també hi podrà trobar tot de productes fets amb aquest licor, com croissants, paté, formatge, cervesa, bombons, pizza, torró, coca...

"El sector empresarial de la ratafia està innovant, i molt, i cada cop s'està veient que té més futur. De fet, podríem dir que no nota la crisi", rebla Amat.

NACIÓ LA FLAMA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada