dilluns, 8 de desembre del 2014

5a FESTA DE LA RATAFIA DE BERGA Dissabte 13 de desembre del 2014

CASAL PANXO

Marc Pujals i Arnau Borràs guanyen el 5è Concurs de Ratafia del Casal Panxo
El tècnic en enologia Roger Bas destaca el salt de qualitat que estan fent els licors any rere any

Marc Pujals i Arnau Borràs, guanyadors del 5è Concurs de Ratafia del Casal Panxo Foto: Pere Gendrau

Unanimitat. Tant el tècnic en viticultura i enologia Roger Bas com el sommelier Albert López van coincidir dissabte en primera instància a l'hora de decidir qui és el guanyador del 5è Concurs de Ratafia del Casal Panxo de Berga. Marc Pujals i Arnau Borràs van imposar-se a les 25 propostes que competien amb el seu licor per erigir-se en els mestres ratafiers d'enguany. Una gesta especialment valuosa si es té en compte que, tal com assenyala Roger Bas, la qualitat va augmentant any rere any. "A nivell global, del primer any fins ara, la qualitat ha pujat moltíssim", afirma Bas.

La primera edició del concurs va comptar amb només sis ratafies presentades però l'elaboració d'aquest licor a casa nostra ha anat guanyant adeptes i això fa que millorin tant els productes que s'hi fan arribar com els coneixements del públic i el paladar ratafiaire. Una mostra n'és el segon premi. La ratafia presentada per Ramon Bergua 'Mariano' ha sorprès el jurat amb, segons Bas, "molts records de cacao, xocolata i cafè". Es tracta d'una proposta "una mica diferent però, com a producte global, molt correcta". El tercer premi ha estat per la ratafia de Martí Camprubí i, en darrera instància, hi ha hagut una menció especial per la de la Tieta Queralt, licor presentat per un col·lectiu d'una trentena de persones que any rere any es basa en una recepta heretada d'antigues generacions berguedanes.

A banda dels tocs de cacao i de la millora qualitativa, el tècnic en viticultura i enologia Roger Bas destaca una altra característica del concurs de ratafia del Casal Panxo, i és la presència de "terroristes gastronòmics". Així anomena als elaboradors de ratafia que combinen l'all amb la resta d'ingredients i aconsegueixen, així, un licor "més per fer el vermut i unes escopinyes que no pas unes postres". Bromes a banda, Roger Bas explica que la ratafia ha de ser "rodona" i evitar "petites arestes, petits defectes". Aquest és el criteri que, indica, s'ha seguit per destriar els millors elaboradors d'aquest licor que han participat en el concurs.

Roger Bas (centre) i Albert López (dreta) acompanyats d'Albert Cols al Casal Panxo Foto: Pere Gendrau

NACIÓ DIGITAL



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada