dissabte, 27 de maig del 2017

JORNADES DE LA RATAFIA Salitja 2017

Diumenge 18 de juny del 2017
Últim dia per encarregar l'anisat: 1 de juny a cuina@@salitja.cat
Últim dia per presentar les ratafies a concurs: 17 de juny a l'agrobotiga Mas Bes

JORNADES DE LA RATAFIA
SALITJA 2017
Diumenge 18 de juny

MATÍ
9h
4a CAMINADA PER RECOLLIR HERBES PER FER RATAFIA
al volcà de la Crosa PUNT DE TROBADA: Les Fonts de Salitja
11h
VERMUT VOLCÀNIC
amb ratafia i aigua de Sant Aniol amb gas i TAST de la ratafia VolcânicA del 2016
12h
TALLER DE RATAFIA
amb Anisat dels Raiers (reserveu les garrafes de 3 litres a cuina@@salitja.cat abans de l'1 de juny).
Tothom que tingui herbes ja recollides les pot portar per intercanviar amb la resta de participants

TARDA
14h
DINAR DE LA RATAFIA
Agrobotiga del Mas Bes de Salitja. Cal comprar el tiquet amb antel·lació. Tel 652307020
Preu 20€
MENÚ: Aperitiu, Amanida amb vinagreta de ratafia, Embotits del municipi, Mini pizzes de verduretes, Músclos al vapor, Mini cornet salat, Graellada de vedella de Mas Bes -bistec, xurrasco, hamburgueses-, Botifarres, Llom, Gelat de ratafia fet a Mas Bes, Pa, Aigua, Vi i Cafès o Infusions
TAST DE RATAFIES CATALANES
A l'agrobotiga: exposició, tast i venda de les ratafies acompanyades de coca de ratafia Mas Bes
MARQUES PARTICIPANTS:
·Volcànica
·Quevall
·Melody (Medalla d'or 2016)
·Farré Garriga
·Àvia
·Raiers
·Pujol
·Lleterada
·Empordanesa
·Avi Guillem (Medalla d'or 2014)
16h
4t CONCURS DE RATAFIA LOCAL
Un jurat expert concedirà el dipoloma a la millor ratafia local (consulteu bases a part)
S'ha de presentar mitja ampolla de ratafia en vidre transparent a l'Agrobotiga Mas Bes fins el 17/06/2017
Finalitzarà la jornada el TAST de les ratafies participants

Amb el suport de:
AJUNTAMENT DE VILOBI, SALITJA I SANT DALMAI
ANISAT DELS RAIERS
RATAFIA VOLCÀNICA
NOGUERA PASTISSERS
INDEPS

diumenge, 21 de maig del 2017

Taller de Ratafia amb Ferran Vila de GARTSTRÒMIA 2017 Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany

Al costat de la tradicional maceració de les herbes a 40 dies a sol i serena amb anisat, podem fer una maceració amb alcohol etílic per tenir una ratafia a la carta al moment.

Es tracta de macerar cada herba individualment amb alcohol i guardar-les en un pot a part. Per no tenir tants pots diferents, es poden fer maceracions agrupades per afinitats. Per exemple, les espècies, els cítrics, etc. es poden ajuntar en un mateix pot.

En un altre pot també hi guardarem l'almívar: Per un litre d'aigua i posem 1/2 kg de sucre i l'anem remenant al foc fins assolir els 80ºC dins una olla. Un cop fred el guardem.

Per fer la ratafia a la carta, amb una pipeta mesuradora anem posant en una copa la quantitat desitjada de cada ingredient triat. A la quantitat total que conformin els ingredients, hi afegim 3 parts d'aigua i 1 d'almívar. Ens sortirà una ratafia personalitzada de 24º

diumenge, 14 de maig del 2017

Licors Portet presenta amb la Fecoll la ratafia oficial de l'Aplec del Caragol

El licor està elaborat a base de nous verdes del Pallars Jussà i amb peres de Lleida com a tret distintiu

La Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll) ha presentat aquest dimarts la primera ratafia oficial de la festa, elaborada per Licors Portet, de la Pobla de Segur, a base de nous verdes de plantacions de Llimiana i Aransís, espècies (nou moscada, clau i canyella) i que, com a principal tret distintiu, incorpora també peres de Lleida.

Es tracta d'un licor de 26 graus d'alcohol de sabor dolç i suau i amb un lleuger gust de pera, que es presenta en una ampolla cilíndrica de 70 cl i amb una etiqueta en forma de caragol i amb el logotip de l'Aplec. La beguda naix amb la vocació no només de ser el licor de referència d'aquesta festa gastronòmica sinó de les comarques de Ponent.

Inicialment se n'han elaborat unes 500 ampolles, tot i que s'anirà ampliant la producció en funció de l'acollida que el producte tingui al mercat. Ara per ara, la ratafia de l'Aplec es pot adquirir només per Internet, però en breu també es podrà trobar als lineals de compra de supermercats i en botigues especialitzades de la demarcació.

El licor destaca per un sabor dolç i ben equilibrat i resulta un bon digestiu per a després dels àpats, segons ha assenyalat Àngel Portet, gerent de Licors Portet. També han participat en la creació del producte Indulleida, que ha confeccionat el concentrat de pera que s'ha utilitzat per a l'elaboració de la ratafia, així com Gregori Canalías, de l'Escola d'Hoteleria de Lleida, i Pep Tort, exdirector del Consorci del Turó de la Seu Vella.

Detall de les ampolles de la nova ratafia. Foto: ACN

Àngel Portet ha destacat que és una ratafia "que fa de bon beure i no carrega" i ha assegurat que naix amb la vocació d'esdevenir el licor de referència de les comarques lleidatanes, en substitució dels típics digestius de licors d'herbes, i en aquest sentit ha fet una crida perquè els lleidatans "se'l facin seu" i també s'aposti pel producte des de l'àmbit de la restauració.

El president de la Fecoll, Xavier Perez, ha destacat que aquest licor és un producte de qualitat" i, a la vegada, "és ideal per a la festa, ja que hi aporta un valor afegit, però també per la ciutat de Lleida i pel territori". Així mateix, ha posat en valor el tret distintiu i és que es tracta de la primera ratafia que incorpora la pera en la seva composició.

NACIÓ DIGITAL

75es Jornades Gastronòmiques MAIG 2017

SARDINADA 2017
Ratafia Volcànica
Crema de ratafia de l'Àvia