dissabte, 9 de setembre del 2017

La ratafia de No a la MAT

La plataforma d’opositors elabora Corriols amb herbes dels espais per on hauria de passar el ramal entre Riudarenes i Santa Coloma
La recepta és de la farmacèutica Anna Selga


Imatges promocionals de la nova ratafia Corriols, de la plataforma No a la MAT

La plataforma No a la Mat ha buscat una altra manera de finançar-se: la ratafia. Gràcies a la col·laboració de la farmacèutica i ratafiaire de Santa Coloma de Farners Anna Selga, i de Licors Portet, de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), entre altres, els opositors a la línia de molt alta tensió (MAT) i al ramal entre Riudarenes i Santa Coloma –que Red Eléctrica pretén executar– han volgut demostrar la seva estima al territori amb una beguda potent.

El líquid, de 24 graus alcohòlics, s’ha fet a partir d’herbes recol·lectades pels camins propers al monestir de Sant Pere Cercada i “altres bonics racons de les Guilleries preservats gràcies a la pressió popular”, informa No a la MAT. La ratafia Corriols ha tingut com a base el llibre Els colors de la ratafia, escrit per Selga el 2014. Hi ha una cinquantena d’herbes com ara alfàbrega, esbarzer, magnòlia, poniol, taronger i orella d’os, i nous verdes “collides a mà”.

Voluntaris de la plataforma i Selga van recollir les herbes, que van ser dutes fins a la Pobla de Segur pels joves de l’Agrupament Escolta i Guia Roca Guilera per Sant Joan (24 de juny), detalla Ernest Morell, integrant del col·lectiu No a la Mat. “Hem volgut posar el nom de Corriols a la ratafia perquè lliga natura i persones que s’estimen els camins, i per defensar els llocs per on volen fer passar la MAT.”

Selga treballa a Riudarenes. Explica que a casa seva han fet ratafia des de fa vint anys. Ara contribueix, d’una altra manera, a fer palesa l’oposició al ramal de la MAT. “És una obra d’alt risc a l’estiu; ens destrossaria el territori”, diu Selga, que recorda l’impacte del greu incendi de l’agost del 1994 a la Selva (unes 11.000 hectàrees cremades), que va començar a Sant Pere Cercada.

Cinc-centes ampolles

La ratafia Corriols es posarà a la venda amb motiu de la Festa de la Ratafia (el dissabte 11 i el diumenge 12 de novembre). Les persones interessades poden reservar una mostra de la beguda omplint un formulari que és a: https://ratafiacorriols.wordpress.com. Durant la festa, amb una donació de deu euros a la plataforma, es podrà adquirir la nova Corriols. Els promotors han fet una edició limitada (500 exemplars), que es presenta en una ampolla tipus antiga de farmàcia de 500 ml.

EL PUNT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada