A Santa Coloma de Farners, els dies 11 i 12 de novembre del 2017 a la Vela de la Ratafia
PROGRAMA D'ACTES
Divendres 10
18:30h – A les Mesures (Pl. Farners) – Activitat amb els Petits Confrares de la Ratafia. Les Aromes rebran els futurs Petits Confrares per fer el seu darrer compromís. Tot seguit en Salvador i la Farners despertaran en Nou Verda i tindrà lloc una rua per la Plaça Farners. Per acabar tindrà lloc l’intercanvi anual d’herbes amb els Petits Confrares.
18:30h – Biblioteca J. Vinyoli – Xerrada sobre el projecte Chogolisa 2017 a càrrec de Carles Figueras sobre la seva darrera expedició a l’Himalaia, organitza el Centre Excursionista Farners.
21h – Pl. Farners – Sopar popular de la ratafia a la vela de la Ratafia. En el transcurs del sopar, el jurat expert triarà les ratafies guanyadores del 36è Concurs de la Ratafia, que rebran el premi en la cerimònia que es farà després del sopar. En finalitzar, tindrà lloc l’acte de nomenament de nous confrares i del confrare d’honor, que aquest any serà per Faustí Bosch de Destil·leries Bosch en motiu del seu 125è aniversari. A continuació, per tancar la nit, actuació de Fel Faixedas i Carles Xuriguera amb un espectacle exclusiu.
23:00h – Keops – Nit de festa amb ratafia.
Dissabte 11
MATÍ
Fira de productes artesans i de proximitat.
Vela de la ratafia (Pl. Farners) – Totes les ratafies de Catalunya, mostra explicativa de destil·lació d’aiguardent, venda del got col·leccionable per beure ratafia, i novetats com: la ratafia Corriols (No a la MAT), el llibre Els colors de la ratafia de l’Anna Selga, el xarop suís d’herbes de la Ratafia, el vinagre de ratafia Virat, la ratafia del 125è aniversari de Ratafia Bosch. També podreu trobar el llibre Petita història de la Festa de la Ratafia (Pilarín Bayés) i adquirir la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres).
Espai Xics (Banca Món – Pl. Farners) – L’espai que permet als visitants participar en activitats (treballs manuals, pintada dels personatges de la Festa, cares) i aprendre a jugar a diferents jocs. Hi participen: Cannet.Jocs, Dana Belly Art i El Ninot.
Ratafiarium (Pl. Firal) – Mostra de productes gastronòmics elaborats amb ratafia. Hi podreu tastar i comprar productes com xuixos, magdalenes, galetes, bunyols,… tot elaborat amb ratafia.
10:30h – Arxiu – Presentació de la ratafia Corriols (No a la MAT) i de la segona edició del llibre Els colors de la Ratafia de la mestra ratafiaire i farmacèutica Anna Selga.
10:30h – Carpa Circ (Pati La Salle) – Titelles Pam i Pipa amb l’espectacle Miranius. Espectacle de cançons i titelles per als més petits de casa, de 0 a 3 anys.
Davant pastisseria Trias – Inici de l’espectacle de dansa itinerant en diferents espais del centre del poble. A càrrec del Centre de Dansa D’Art i músics de Santa Coloma.
11h – Casa de la Paraula – Itinerari guiat “Panxo a Santa Coloma de Farners” per Quim Carreras (arxiver comarcal).
12h – Arxiu – Xerrada “Ratafia i Perfum” a càrrec de Ramon Monegal. És un dels perfumistes més importants i influents, quarta generació dels fundadors de la reconeguda casa Myrurgia. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia. Aforament limitat.
12h – Carpa Circ (Pati Salle) – Concert de l’Orchestra Fireluche. Presenten el seu nou disc, Colibrí en flames.
13h – Pl. Farners – Demostració pràctica de la destil·lació a càrrec de Joan Pujades (celler Mas la Caçadora) i Tomàs Bosch a la vela de la Ratafia.
14h – Casa Paraula – Lliurament de premis del concurs d’aparadors, a càrrec de l’Associació de Comerciants.
TARDA
16h – Pl. Firal – Circuit de ponis. Organitza: Club Hípic Natura a Cavall.
16:30h – Pavelló Nòria – Concert Dàmaris Gelabert. Pedagoga, musicoterapeuta, compositora i cantant de cançons infantils. Activitat gratuïta.
Davant pastisseria Trias – Inici de l’espectacle de dansa itinerant pel centre del poble. A càrrec del Centre de Dansa D’Art i músics de Santa Coloma de Farners.
A la mateixa hora, i davant del Pavelló de la Nòria, Plantada de Gegants.
17h – Arxiu – Presentació llibre Dies de Ratafia de Sergi Pons. Tot seguit degustació d’una ratafia urbana elaborada amb tots els ingredients trobats a Barcelona, i elaborada per un grup de joves colomencs inspirats en la història del llibre.
17:30h – Davant Pastisseria Trias – Demostració d’elaboració de neules artesanes.
18h – Pavelló Nòria – Concert dels combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó.
18h – Pavelló Nòria – Cercavila de gegants. Recorregut pel centre del poble fins a arribar a la plaça de la Pau, on es farà el ball final amb totes les colles.
18:30h – Concert de The Mapi’s Friends Band davant del Casal Popular Independentista La Sega 1640.
19h – Arxiu – Conferència-Tast “Tes i infusions: Saps el que beus? La qualitat importa…” a càrrec de Pep Mascarós i Mònica Fanlo de l’empresa Tegust. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia. Aforament limitat.
Auditori Municipal – Crossing en concert. Venda d’entrades a 7 € anticipades a la Casa de la Paraula. A Taquilla 10 €.
Carpa circ Salle – Espectacle Kumulunimbu de la Cia Ortiga. Un espectacle on es combinen els titelles i el clown, ple de detalls i sorpreses on la poesia us farà navegar per un mar d’emocions.
20:30h – Pl. de la Pau – Ball de purificació de les herbes a càrrec de la Confraria Jove. Tot seguit Ball Diables amb els Diables d’en Pere Botero.
23h – Pavelló de la Nòria – Ball de la Ratafia amb Raska, Buhos i Orquestra Tropical. Entrada gratuïta.
Diumenge 12
MATÍ
Fira de productes artesans i de proximitat.
Vela de la ratafia (Pl. Farners) – Totes les ratafies de Catalunya, mostra explicativa de destil·lació d’aiguardent, venda del got col·leccionable per beure ratafia, i novetats com: la ratafia Corriols (No a la MAT), el llibre Els colors de la ratafia de l’Anna Selga, el xarop suís d’herbes de la Ratafia, el vinagre de ratafia Virat, la ratafia del 125è aniversari de Ratafia Bosch. També podreu trobar el llibre Petita història de la Festa de la Ratafia (Pilarín Bayés) i adquirir la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres).
Espai Xics (Banca Món – Pl. Farners) – L’espai que permet als visitants participar en activitats (treballs manuals, pintada dels personatges de la Festa, cares) i aprendre a jugar a diferents jocs. Hi participen: Cannet.Jocs, Dana Belly Art i El Ninot.
Ratafiarium (Pl. Firal) – Mostra de productes gastronòmics elaborats amb ratafia. Hi podreu tastar i comprar productes com xuixos, magdalenes, galetes, bunyols,… tot elaborat amb ratafia.
Pl. Firal – Circuit de ponis. Organitza: Club Hípic Natura a Cavall.
8h – Parc St. Salvador – 6a Cursa de la Ratafia (una de 25 km i una altra d’11 km). Organitza Club Olímpic Farners.
9h – Plaça Farners – Despertada amb els Trabucaires de Cardedeu. recorregut pel centre fins arribar a la plaça del Firal.
10h – Pl. de la Pau – 22a Trobada de Puntaires. Organitza: Puntaires de Farners
Davant pastisseria Trias – Demostració de neules artesanes.
10:30h – Arxiu – Presentació de la ratafia reserva per celebrar 125 anys de Destil·leries Bosch de Sant Quirze de Bezora, a càrrec de Faustí Bosch.
11h – Carpa circ Salle – Espectacle de clown amb Contaminando Sonrisas.
12h – Arxiu – Presentació del vinagre VIRAT, aromaitzat amb herbes de la ratafia 1842, a càrrec de la Confraria de la Ratafia, el Celler Mas la Caçadora i Tegust Infusions. Tast de productes fets amb herbes de la ratafia i amb el vinagre VIRAT a càrrec del col·lectiu Eixarcolant (Igualada). Activitat gratuïta amb inscripció prèvia. Aforament limitat.
12:30h – Carpa circ Salle – “Tots a Taula” amb Marc Parrot i Eva Armisén. El músic Marc Parrot i la il·lustradora Eva Armisén varen publicar un llibre disc per a nens en el qual sis personatges expliquen les seves experiències al voltant del menjar.
TARDA
16h – Arxiu – Xerrada “Farmaciola d’Hivern” a càrrec de Judith Ramírez del projecte “Les Remeieres” de l’Associació Etnobotànica Rusticana. Entre molts remeis casolans per aquest hivern, també s’explicarà el secret de com fer la popular “pomada Panchu”. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia. Aforament limitat .
17h – Carpa circ Salle – Concert amb Pony Pisador. El Pony Pisador és un grup de música folk i d’arrel que fusiona música irlandesa amb les sonoritats del country, el bluegrass i la música mediterrània. Concert divertit i desenfadat, de cançons carregades d’humor i ironia.
18h – Jardí de la Ratafia (C/ Lluís Món) – Transformació de les herbes dels Petits Confrares a l’essència de la Confraria Jove. Adjudicació herbes als nous Petits Confrares. En Nou Verda lliurarà els sac d’herbes i el diari a cada Petit Confrare nou. Per acabar en Salvador i la Farners posaran a dormir en Nou Verda fins l’any vinent.
19h – Pl. firal – Gran castanyada popular organitzada pel Jovent del Poble i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, amb castanyes i vi novell del país. Amb la col·laboració de Blackbruc.
19h – Orgasmes: la Comèdia és una divertida comèdia sobre el tema universal, i tan antic com la humanitat mateixa, de les diferències i les complexes relacions entre les dones i els homes. Èxit del teatre internacional del dramaturg americà Dan Israely, divertida i fresca. Intèrprets: Roger Pera i Sam Sánchez.
20h – Vela de la Ratafia – Litúrgia de tancament de la 36a Festa de la Ratafia amb la despenjada del penó, i recorregut que durà a la casa del custodi (persona guanyadora del premi de millor ratafia local d’enguany).
CONFRARIA RATAFIA
Santa Coloma de Farners' Ratafia Festival
Macerating ratafia at Santa Coloma de Farners' Ratafia Festival, photo by Sam Zucker
In the little town of Santa Coloma de Farners, within the Catalan province of Girona, locals have been making the herb-infused liqueur known as ratafia for centuries, with each family passing down their own version of this unique libation from one generation to the next.
In 1997, within the county’s official records, came a major food discovery – written recipes for three distinct styles of ratafia dating back to 1842, which are now recognized as the oldest of their kind in Catalonia. These handwritten lists of ingredients (along with other culinary notations, savory recipes and home remedies) were discovered in the old notebooks of Francesc Rosquellas, once the proprietor of a café/restaurant in Santa Coloma de Farners whose name had long since been forgotten.
Upon discovering these precious bits of gastronomic patrimony, the Ajuntament (City Hall) of Santa Coloma de Farners charged the local distiller Russet with the task of recreating these historic concoctions, beginning straight off in 1997 with the “Clàssica 1842.” Russet proceeded to release the “La Nou Verda” recipe in 2002 and the “Vuit Porrons” in 2014. Since 1997, the town of Santa Coloma de Farners – and the world of ratafia at large – has considered these three recipes its defining doctrine.
Naturally, it was with giddy excitement that a new, fourth Rosquellas recipe was discovered in 2015 within the same town records as before, a recipe with tart cherry as its base ingredient. In honor of this stirring addition to ratafia’s historical lineage, Russet now sells a four-bottle box set – an essential for the after-dinner arsenal of any ratafia aficionado.
You can drink all four versions of this dark and complex digestif at the 36th Fira de la Ratafia of Santa Coloma de Farners. The celebration (in the form of a ratafia-making competition) technically began in 1982, though the first two years of the celebration were actually bundled in with Santa Coloma de Farners’ Festa Major (the biggest annual town celebration, held each year on September 24). In 1984, ratafia finally earned its own moment in the sun, and the festival moved to the second weekend of November each year.
Some of the ingredients that go into making ratafia at the Ratafia Festival, photo by Sam Zucker
The process of making ratafia is tied tightly to the seasons. In mid-June, as the wild herbs in the surrounding countryside reach their full, aromatic glory, local vendors pluck them from field and farm and sell them in fragrant bundles in the streets of Santa Coloma de Farners. Bulbous glass flasks are filled with potent aguardent on terraces throughout town, in preparation for Saint John’s Eve (La Vispera de Sant Joan), perhaps better known as the Summer Solstice. On this “magical” night, fists full of green walnuts (nou verda), spices, herbs and much more are added to 120-proof neutral grape brandy and set to macerate.
“Without the nou verda you can’t call it ratafia,” explains Mireia Vial as she passes around a wooden box full of little plastic bags packed with the four dozen or so most typical ratafia ingredients used in Santa Coloma de Farners. Vial is an Official Guide of Catalunya and grew up not far from Santa Coloma de Farners in the Gironese region of La Empordà. The box she passed to us is emblazoned with the logo of the Confraria de la Ratafia – the Ratafia Brotherhood.
The Confraria is the official governing force in Santa Coloma de Farners when it comes to ratafia and their symbol is a half moon and half sun, representing sol i serena – an essential part of the ratafia-making process that refers to the period in which sun and shade fall over the glass flasks in which ratafia is aged as they sit on local outdoor terraces throughout July and August. Though this tradition and technique is mostly learned from within one’s family, the town hall and the Confraria organize public workshops throughout the year to guide novices through each step of the process.
When making ratafia, the first (and most important) elements to add are green walnuts, followed by the other botanicals of your choosing. Once mixed, the concoction is left at the mercy of the elements, infusing, oxidizing and intensifying in flavor for 40 days. “In Santa Coloma de Farners, we swirl the liquid in the flask periodically while it macerates,” explains Mireia. “This is a unique practice that gives the ratafia a more intense flavor.”
After the first 40 days, the liquid is filtered into smaller glass bottles (or oak barrels in some cases) and aged further, allowing the powerful punch of the alcohol itself to mellow out as the delicate, intricate, herbal matrices of the liqueur shine through. After another few months of anxious waiting, the ratafia is filtered again and is finally ready to drink at the beginning of November, a boozy catharsis that coincides each year with the Fira de la Ratafia.
Santa Coloma de Farners' Ratafia Festival, photo by Sam Zucker
The Ratafia Festival is much more than just a showcase of local producers and ratafia-laced treats (which run the gamut from pastries and sausages to teas and ice creams). Throughout the four main days of the festival, and for some days before as well, a multitude of events and activities are offered to the public, including distillation demos, ratafia-making workshops, guided tastings, cooking classes, live musical concerts, historic walking tours and photography lectures.
One of the biggest events of the week is the Ratafia making competition, dating all the way back to 1982 and still going strong. Judges evaluate each homemade infusion for color, aroma and flavor. The winner’s name is immortalized on the “Olympus of Ratafia” – a trophy displayed in the upstairs hall of local establishment Can Trias and the principal exhibit of “L’Univers de la Ratafia.” Consisting of an itinerary of emblematic places in Santa Coloma de Farners related to the world of ratafia, “The Universe of Ratafia” begins at Can Trias, where there is a wealth of information on display. In addition, plaques and QR codes at points of interest throughout the town offer visitors the full ratafia story in a very visual, interactive way.
Keeping in the spirit of the festivities, during the Fira de la Ratafia, nearly all of the restaurants in Santa Coloma de Farners offer a special “Ratafia Menu.” The beauty of using ratafia in the kitchen is that this herbal liqueur is equally adaptable to sweet and savory dishes. As every ratafia is different, one must analyze each mixture’s predominant notes and use them as a guideline in the pairing, as is done with expert precision at legendary pastry shop Casa Tuyarro.
Drinking ratafia from a porron at Casa Tuyarro, photo by Sam Zucker
Pastisseria Casa Tuyarro was founded in 1894 and sits just off of the Plaça de Farners. Besides being one of the oldest and most beautiful “early modernist” shops in town, offering a vast array of ratafia brands and ratafia-infused pastries, Casa Tuyarro also makes its own ratafia, which is known for an unmistakable, predominant flavor: cumin. Though a bit odd, the combination of sweet alcohol and pungent cumin seeds, poured in long streams from classic Catalan porrons, is actually quite enjoyable. The classic pastisseria’s ratafia confections are equally tasty. Each cake and cookie bursts with sweet, herbal goodness, including the tortell de ratafia, a round, walnut-studded cake that is the house specialty.
When passing the day in Santa Coloma de Farners during the Fira de la Ratafia, it is easy to get carried away with the free samples and find yourself in a half-drunken state, with a sugar-infused hangover looming on the horizon. Our recommendation is to take it slow and fortify yourself with a hearty menu de ratafia at the restaurant Vent d’Aram, located in a lovely modernist building just one block from Casa Tuyarro. After a leisurely meal, another stroll around the small town center, taking in the sights, sounds and smells of Santa Coloma de Farners in its moment of festive glory, is definitely in order.
Editor’s Note: The 36th Ratafia Festival in Santa Coloma de Farners will be held on November 9-12, so we thought it was worthwhile to rerun this 2015 piece. Visit the event website for more information.
SAM ZUCKER
CULINARY BACKSTREETS
Fent un "santgaldric" amb Lleterada Crema de Ratafia, el batlle de Vidreres Jordi Camps i Cristina Mundet, alcaldessa de Vilobí d'Onyar
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada