dissabte, 10 de juny del 2017

La Fira de la Ratafia de Centelles, una de les millors de Catalunya, ja està a punt per la vuitena edició

El certamen amplia la durada de la jornada durant tot el cap de setmana

El foraster televisiu, Quim Masferrer, formarà part del jurat


Fira de la Ratafia i productes de la terra. | Adrià Costa

Toni Carrasco Segons un dels escriptors gastronòmics més importants, Jaume Fàbrega la ratafia "és un licor fet a base d'aiguardent o d'anís, o bé una barreja dels dos, amb possible addició de sucre, i maceració de nous verdes, i plantes (herbes, espècies, escorces, flors)". Per Fàbrega "n'hi pot haver de monogràfiques, on dominen les nous, una herba o una fruita, com la cirera".

Cal tenir present que la primera recepta escrita amb els ingredients de la ratafia i el seu procés d'elaboració és de Francesc Roquellas de Santa Coloma de Farners el 1842. També s'ha de tenir en compte que aquest licor en la seva forma similar a la catalana i amb diverses combinacions d'ingredients com a licor d'herbes es pot trobar també a França, Itàlia, Portugal, Galícia, País Valencià, Occitània, Còrsega, Balears, Brasil, Rússia, Austràlia o Estats Units.

A Centelles des de fa 7 anys es porta a terme la Fira de la Ratafia, sobre un dels licors més universals i més propis del nostre país, que tot i tenir uns orígens incerts i que durant molts anys se l'ha considerat una beguda arcaica i de gent gran, des de fa uns anys s'ha revitalitzat i ja es poden trobar tot tipus de begudes diverses, plats, receptes, pastissos i postres elaborats amb ratafia catalana. La tasca de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners en aquest sentit és envejable i són ells els que organitzen al novembre la més important fira de la ratafia del món, i on cada any hi participen més de dues-centes ratafies casolanes artesanals.

Les fires més importants de ratafia a Catalunya són, doncs, la de Santa Coloma de Farners (novembre); en segon lloc i pràcticament en igualtat de participants, Besalú i Centelles; i finalment Igualada. Aquestes són les principals poblacions catalanes que organitzen fires sobre un licor misteriós macerat durant quaranta dies i nits a sol i serena i que és un producte, que pot incloure, fins a una combinació de més de cent herbes medicinals, aromàtiques i comestibles de les nostres contrades.

Fira ampliada

En aquesta 8a edició s'ha ampliat la durada i no només hi haurà fira el dissabte, sinó també el diumenge. El Passeig acollirà unes 25 parades de ratafies d'arreu, herbes remeieres, plantes aromàtiques, espècies i producte naturals i de proximitat. Entre els productors industrials de ratafia trobarem Trabucaires de Cardedeu, Raiers de La Pobla de Segur, Veracreu de Besalú, Melody de El Masnou, Caviol Distribucions i La Nostra de Centelles. El dissabte de 10 a 20.30h i el diumenge de 9,30 a 14 h es podran degustar totes aquestes ratafies i complementar-ho amb activitats per diversos públics i edats, com un taller per Fer-te la teva pròpia ratafia o un altre per a saber reconèixer les diverses herbes aromàtiques, només per la seva olor.

Al concurs d'enguany hi han pres part fins a un total de 25 elaboracions de tot Catalunya i concretament de Barcelona, Tona, Hostalets de Balenyà, Sant Feliu de Codines, Taradell, Moià, Banyoles, Manlleu, Olost, Vallfogona, Cervià de Ter i diverses també de Centelles. Aquest any per no allargar massa el concurs s'ha decidit fer una ronda de deliberació prèvia el divendres, 9 de juny a les 21 h al bar de la Societat Coral La Violeta, amb gent entesa de Centelles i que seran els encarregats de triar les deu millors. L'endemà, el dissabte, a les 19 h de la tarda en deliberació i elecció pública al Passeig es decidirà quina és la millor ratafia d'aquest any a Centelles.

El jurat estarà format per Manel Àlvarez de la ratafia Trabucaires de Cardedeu, Faustí Bosch de Ratafia Bosch de Sant Quirze de Besora, Lluís Ball-llosera naturalista i especialitzat en el volcà Crosa de Salitja, Joan Riera membre de la Confraria Ratafia de Santa Coloma de Farners, Anna Selga ratafiaire i farmacèutica i l'actor i presentador del programa de TV3 El Foraster, Quim Masferrer com a convidat especial. Els guanyadors rebran respectivament 200 euros el primer, 100 euros el segon i 50 euros el tercer.

Premis als ratafiaires de Centelles

Cal recordar també que la tradició ratafiaire centellenca ha obtingut darrerament important premis com ho demostra un primer i un segon al concurs de Santa Coloma de Farners els darrers anys. Els elaboradors Jaume Guinovart i Joan Mas fa quatre anys que es presenten al concurs de Santa Coloma de Farners, el primer any no van aconseguir cap premi destacat, el segon van quedar en cinquena posició, el tercer any van guanyar el primer premi anomenat Garrafa d'Or i en la darrera edició del novembre passat del 2016 van quedar en segona posició, aconseguint la Garrafa de Plata.

En Jaume i en Joan l'elaboren en una combinació d'alcohol i anís de diferents anyades, segons ells "la vellesa de l'ampolla li dóna un sabor diferent cada any i també influeix molt la climatologia sobre les plantes que sempre hem utilitzat; encara que sempre fem servir les mateixes, depenent de l'any tenen un sabor diferent". Ens concreten que fan servir un nombre d'herbes diferents d'entre 50 i 60. A Centelles no hi participen perquè formen part de l'organització de la fira. La seva ratafia s'anomena la Nostra, és actualment l'única que es comercialitza a Centelles i Osona, a part és clar de la ratafia Bosch de Sant Quirze de Besora; és de producció limitada i només es pot trobar aquest cap de setmana a la fira i durant tot l'any a Mas Agrobotiga del carrer del Mas de Centelles.

El cartell d'enguany ha estat dissenyat per l'artista local Eulàlia Llopart amb un molt bon criteri una combinació senzilla de contrast de colors i una simbiosi dels elements essencials de la ratafia, les herbes que li donen gust, en un fons en negatiu molt personal i a la vegada vistós.

Consulta totes les activitats

Galeries de la Fira de la Ratafia d'altres anys

NACIÓ DIGITAL

Glòria Barrera, de Cervià de Ter, guanya el Concurs de Ratafia de Centelles

Dos centellencs guanyen el segon i el tercer premi


Durant l'elecció de la millor ratafia | Toni Carrasco

Toni Carrasco Un total de 27 participants de tot Catalunya van prendre part aquest passat cap de setmana a Centelles en el Concurs ratafia artesanal. L'acte formava part de la programació de la 8a Fira de la Ratafia, que any rere any, va agafant més embranzida i més seguiment per part d'experts i afeccionats a elaborar aquest licor català tradicional.

Prèviament el divendres, 9 de juny, i amb un jurat popular (per primera vegada paritari amb cinc dones i cinc homes) es va fer una selecció prèvia i de les 27 que hi participaven el nombre de possibles guanyadors va quedar reduït a 10 elaboracions. Els participants venien de llocs tan distants i diversos com Barcelona, Tona, Hostalets de Balenyà, Sant Feliu de Codines, Taradell, Moià, Banyoles, Manlleu, Olost, Vallfogona, Cervià de Ter i també de Centelles.

Durant l'elecció de la millor ratafia. Foto: Toni Carrasco

El dissabte un passeig ple parades de ratafies d'arreu i d'altres ingredients necessaris per a elaborar-les com plantes aromàtiques, medicinals, remeieres i comestibles el públic de la fira també va ser testimoni de com es triaven els tres millors beuratges d'enguany. Un jurat format per Manel Àlvarez de la ratafia Trabucaires de Cardedeu, Faustí Bosch de Ratafia Bosch de Sant Quirze de Besora, Lluís Ballosera naturalista i especialitzat en el volcà Crosa de Salitja, Joan Riera membre de la Confraria Ratafia de Santa Coloma de Farners, Anna Selga ratafiaire i farmacèutica i l'actor i presentador del programa de TV3 El Foraster, Quim Masferrer com a convidat especial van seleccionar les tres millors de les deu que havien quedat finalistes.

El primer premi, valorat amb 200 euros fou per la Glòria Barrera de Cervià de Ter, el segon de 100 euros pel centellenc Jordi Llimós i el tercer amb 50 euros també per una altra centellenca, habitual participant i guanyadora en edicions anteriors, Mercè Boix. El jurat va destacar una alta participació però malauradament el nivell i la qualitat de moltes de les ratafies participants estava just al nivell d'aprovat quant a conceptes concrets de valoració com olor, color, gust i característiques pròpies d'aquesta beguda ancestral.

Un dels paradistes amb diferents varietats de ratafia. Foto: Toni Carrasco

Parades i humor

La presència del mediàtic actor i presentador del programa de TV3 El Foraster, Quim Masferrer, va animar la tarda del dissabte i van ser nombroses les persones i curiosos que es van voler fer fotos amb ell i que els hi pogués signar algun autògraf. A la nit el mateix actor va presentar al Casal la seva darrera producció teatral, Temps, amb un èxit rotund de públic, tan omplint la platea del teatre com una part del primer pis del local; més de quatre-centes persones es van emocionar, riure i patir amb una hora i mitja de teatre, molt diferent del to d'humor al qual Masferrer ens té tan acostumats tots els dimecres a TV3.

Durant tot dissabte l'espai firal amb una vintena de parades de ratafies i d'ingredients i productes de proximitat, va omplir tot el Passeig, tant dissabte tot el dia com diumenge al matí, però segons alguns expositors i productors les vendes no es van correspondre amb l'alta presència de públic.

Herbes aromàtiques i medicinals, també eren presents a la fira Foto: Toni Carrasco

NACIÓ DIGITAL



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada