L'empresa ha demostrat en 125 anys d'elaboració de la ratafia que no sempre cal innovar en producte per aconseguir un èxit empresarial
Per a la majoria d'empreses, el secret de l'èxit passa per la innovació. Però per a les Destil·leries Bosch aquesta màxima no es compleix. Fidels a la tradició, aquesta empresa de Sant Quirze de Besora ha celebrat els seus 125 anys d'història sense pràcticament haver modificat el procés d'elaboració del seu producte estrella, la ratafia.
La història de la Ratafia Bosch es remunta a l'any 1892. La rebesàvia dels actuals propietaris, Anna Peroliu, que tenia molts coneixements sobre els licors del Pirineu, es va fer popular a Sant Quirze de Besora gràcies a la seva ratafia. Veien les possibilitats del negoci, Faustí Bosch i Coll va iniciar-ne la comercialització l'any 1892, tal com en deixa constància l'arxiu de la destil·leria en un document manuscrit de compravenda.
Avui, la cinquena generació dels Bosch, amb Faustí i Josep al capdavant, porten un negoci que acaba de ser reconegut amb la Placa al treball President Macià per "la seva aposta per fer país i revaloritzar els productes artesanals de la terra". I és que la Ratafia Bosch segueix fidel a una recepta inalterada i també al mateix sistema d'elaboració que fa 125 anys. "Només hem anat adaptat la graduació i la dolçor als gustos actuals", explica Faustí Bosch. Un dels secrets del sabor característic de la ratafia està en l'ús de les nous tendres, que es recullen per Sant Joan, marcant l'inici del cicle de producció del licor.
Els actuals responsables de les Destil·leries Bosch treballen per aconseguir el reconeixement de la Ratafia com el licor nacional català, i amb aquest objectiu han impulsat la creació d'un DO Ratafia Catalana, reformulada finalment en forma d'una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que ja s'ha presentat a Brussel·les. És, en paraules de Faustí Bosch, el "premi final" a dècades i dècades de mantenir-se fidels a la producció d'un producte artesanal i molt arrelat als costums i el territori català.
Josep i Faustí Bosch, encarregats de la producció i de les vendes. Cedida
Posar la ratafia de moda
"Durant molts anys, la Ratafia va ser un licor que no estava de moda", explica Bosch, però la família es va mantenir tossuda en la producció d'aquest licor d'herbes i el temps els ha acabat donant la raó. "Ara ja trobem molts restaurants que recomanen la ratafia com a licor digestiu i la gent l'està descobrint", apunta, explicant que no té res a desmerèixer al costat d'altres digestius més populars com l'orujo o la grappa italiana.
L'impuls al negoci va arribar a partir dels anys 70. Fins aquell moment, la ratafia, com altres licors, anissos i brandis, es venia a granel. Però a partir de la dècada dels 70 una legislació prohibirà la venda a granel i obligarà a embotellar. "Aquest va ser el moment més difícil, un 70% d'empreses van haver de tancar", recorda en Faustí.
Destil·leries Bosch va adquirir altres licors tradicionals que es van sumar a la seva oferta de ratafia, com el Licor de Núria o els Aromes de Rupit, que també són licors destil·lats d'herbes elaborats segons fórmules antigues. Així és com Destil·leries Bosch es va especialitzar en els licors típics catalans que avui continuen elaborant i portant a botigues, cadenes de distribució i restaurants.
"Tenim clients de fa cent anys", s'enorgulleix Bosch, qui es mira el passat de l'empresa amb orgull, però també el futur: "Ara estem en un bon moment, estem venent molt a Catalunya i notem interès també a fora, així que estem obrint nous canals i estudiant diferents mercats". En aquest procés de creixement serà important garantir el relleu familiar, que sembla assegurat amb Joaquim Bosch Barnils, representant de la sisena generació de la família i ja plenament implicat en el negoci. "Avui dia, estem presents a internet i a les xarxes socials. La cosa ha canviat molt. Bé tot no ha canviat, la recepta segueix sent la mateixa de fa 125 anys. Tal com hem mantingut inalterada l'elaboració de la Ratafia Bosch al llarg de més de cinc generacions, també la cura en la conservació de les nostres instal·lacions ha estat primordial, conscients que formen part del secret de la recepta".
La Ratafia Bosch és una recepta inalterada des de fa 150 anys. Cedida
Un mètode ancestral
Cada any, pels vots de Sant Joan comença l'elaboració d'una nova anyada de ratafia amb la recollida de les nous verdes. Juntament amb aquest ingredient principal es posa a macerar l'anís estrellat amb herbes aromàtiques i espècies com la farigola, la maria-lluïsa, el romaní, la nou moscada i d'altres. Cadascuna en la seva justa i perfecta mesura per deixar-ho reposar i que proporcioni com a resultat final la tan preuada Ratafia Bosch.
En la simplicitat de la producció de la ratafia rau precisament la gran dificultat. És una feina de rellotger proporcionar els diferents ingredients al punt, cadascun en la seva exactíssima mesura per deixar-ho reposar el temps que calgui segons les condicions mediambientals ho requereixin. És una feina d'exactitud però que a la vegada només pot ésser efectuada a través de la intuïció que proporciona l'experiència d'anys.
Les instal·lacions de la destil·leria Bosch transpiren història. Cedida
LES CLAUS
Veient les possibilitat de negoci, Faustí Bosch i Coll va iniciar-ne la comercialització l'any 1892
Faustí: "La dècada dels 70 va ser el moment més difícil, un 70% d'empreses van haver de tancar
El mateix sistema de producció ha anat passant de pares a fills durant cinc generacions
Bosch: "Tenim clients de fa 100 anys"
VIA EMPRESA
dissabte, 11 de febrer del 2017
72es Jornades Gastronòmiques FEBRER 2017
JORNADA DE LA XUIA I EL XURRASCO
Cau del Nap
4 de febrer
Xuies de can Trias
Xurrasco de can Trias
Pa amb tomata de can Noguera
Coca de ratafia de can Trias
Licor de cassis dera Val
Crema de ratafia de l'Àvia
Ratafia Volcànica
Cau del Nap
4 de febrer
Xuies de can Trias
Xurrasco de can Trias
Pa amb tomata de can Noguera
Coca de ratafia de can Trias
Licor de cassis dera Val
Crema de ratafia de l'Àvia
Ratafia Volcànica
Subscriure's a:
Missatges (Atom)