dissabte, 11 de maig del 2013

La Ratafia dels Raiers navega amb força

La centenària Licors Portet

La Ratafia dels Raiers navega amb força

Fundada fa 127 anys a la Pobla de Segur, Licors Portet obre mercat a Girona amb la mirada fixada en la gastronomia internacional.


L'empresa també elabora una gamma de licors de la Val d'Aran
La ratafia és un projecte molt lligat a la cultura i la natura del territori


Tres germans de la conca de Tremp van arribar a principis de 1880 a la Pobla de Segur, es van instal·lar al costat de la font del Pou i hi van començar a destil·lar aiguardent i licors dolços. Portaven de casa el nom de Cal Col·lector, i així es va batejar la fàbrica a la Pobla i així es coneix popularment, encara avui, el negoci. Els tres germans Ribera i Samsó es van casar amb tres germanes, filles totes tres d'un propietari local, Josep Borrell i Tresserra, amo del Cafè La Unión. L'ampliació de la família i del patrimoni els va empènyer a canviar de local,a prop de l'església, i van obrir una botiga per vendre els licors, llavors amb el nom Borell i Ribera.

Així va néixer Licors Portet, ja fa més de 125 anys, una empresa familiar que ha sobreviscut a més d'un segle de canvis en la manera de produir i de comprar i de beure dels consumidors del país sense perdre en absolut l'artesania i el regust de la tradició.


El producte estel·lar és la ratafia. La fabriquen amb maceració de nous del Pallars Jussà i la destil·lació d'una vintena de plantes aromàtiques, arrels i espècies. Es ven amb el nom Ratafia dels Raiers i l'any que ve complirà cinquanta anys de vida. La maceració, inusual en les ratafies tradicionals, li dóna un sabor més fi, que li ha facilitat la seva entrada també en altres sectors de mercat, com el dels vins fins. L'any 2009, coincidint amb la celebració del 125è aniversari de l'empresa, van fabricar una ratafia especial per a l'ocasió. Els actuals propietaris, Àngel i Carlos Portet, la van concebre en homenatge al seu pare, Joan Portet. Havia entrat a treballar el 1949 i va acabar comprant el negoci, que a causa de quedar-se sense relleu generacional per a l'empresa, la saga Ribera i Borell va haver de traspassar a altres mans.

La ratafia especial del 125è aniversari va ser premiada l'any 2011 amb la medalla d'or del Concours Mondial Bruxelles de vins i espirituosos. El premi és molt valorat pels Portet, ja que es tracta d'un concurs bastant restrictiu per als licors. És una missió gairebé impossible, però, poder valorar personalment si el premi era merescut: només en van embotellar tres-cents ampolles, molt difícils de trobar. I els Portet no estan per reproduir l'experiència, sinó per continuar caminant amb coses noves.

“Ara volem obrir mercat a les comarques de Girona”, explica l'Àngel Portet. Un lloc complicat perquè s'hi concentren molts productors, però també amb moltes oportunitats perquè és un mercat que en consumeix i amb una xarxa ja feta de botigues i restaurants que n'ofereixen regularment, molt més que en altres zones de Catalunya.

La porta a l'exterior.
“És el paradís de la ratafia, i hem buscat un acord amb uns nois joves i molt dinàmics, Èpica Mediterrània, amb qui esperem treballar molt en temes de gastronomia i comercialització.” El mercat de Girona també és la porta cap a la internacionalització, confien els Portet.

A més de la ratafia, Licors Portet també disposa d'una gamma interessant de licors tradicionals de la Val d'Aran: Fruts deth Bòsc Dera Val, Granhons Dera Val, la ratafia aranesa Aigua de Nodes, el Licor de Cassis Dera Val i l'aiguardent Flor de Nhèu. També tenen oberta una línia de negoci de “licors a la carta”, per a empreses que vulguin un licor especial per acompanyar els seus productes o oferir als seus clients, i participa en projectes com el Parc de les Olors,


Àngel Portet, que mentre atén periodistes o curiosos respon també als requeriments de manera ininterrompuda –“tanta quantitat de tal herba, tanta de tant altra”, ordena de memòria–, és un empresari atípic. Activista cultural, ha estat més vint anys al capdavant de l'associació que ha rescatat de la història els raiers del riu Noguera Pallaresa, participa en projectes de gastronomia natural com Slow food i el llibre editat amb motiu del 125 aniversari el va encarregara un amic seu, l'escriptor arenyenc Pep Quitana, amic del Pirineu i de la ratafia des que fa trenta anys Quintana va treballar amb el projecte d'una biblioteca mòbil per portar el servei als pobles del Pallars i la Ribagorça. El llibre, que conté receptes culinàries amb ratafia i altres licors, repassa amb ironia la història i l'actualitat de l'empresa amb una qualitat exquisida, gairebé artesanal. Com la ratafia.

Històrica

Licors Portet es va fundar el 1884 amb l'obertura de Cal Col·lector, un taller per produir licors fundat per tres germans arribats a la Pobla des de Conques.

Nou impuls

Un treballador de la casa, Joan Portet, va comprar el negoci el 1949 quan la família fundadora se'n va desvincular, ja que els descendents havien optat per altres ocupacions.

Museu

La botiga de Licors Portet és també un petit museu farcit de peces antigues de l'empresa que serveixen per explicar l'elaboració artesanal dels licors.


L'Econòmic


Comentaris
Casal Indep Aiguaviva Sant Dalmai Vilobí Salitja (Vilobí d'Onyar)
Una ratafia ideal pels nostres temps. Es com una ginebra prèmium

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada