diumenge, 29 de desembre del 2013

1r concurs de ratafia d'El Forn

Aquest any has fet ratafia? Doncs no t'ho pensis més i presenta-la al concurs del Casal!
Cal que la presentis abans del 18 de gener amb una ampolla de vidre transparent (mínim 1/2) al Casal Independentista El Forn (Plaça Sant Pere, 5 Girona. Obert de dimarts a dissabte a partir de les 19h).
El dissabte 25 el jurat anunciarà els guanyadors a les 19:30h, després hi haurà tastets de ratafies i piscolabis per acompanyar el beure. A més a més podreu tastar la ratafia que es va fer a El Forn i que va quedar entre les 10 millors de la Festa de la ratafia de Santa Coloma de Farners!
Per acabar la vetllada farem una mica de festa amb punxa discs per amenitzar la nit.
Per qualsevol dubte podeu contactar amb nosaltres a info@casalelforn.cat.

Us hi esperem!

diumenge, 22 de desembre del 2013

SOPAR DE NADAL 2013 RESTAURANT CAN MANOLO CINC DE GIRONA

Dia: 21 de desembre
Lloc: Restaurant Can Manolo Cinc
Preu per comensal: 32 euros

MENÚ

Calamars a la romana
Croquetes de la casa
Graellada de verdures
"Chistorra, morcilla y pimientos del padrón"
Ous estrellats
Gambes a la planxa
Costelletes de xai lletó
Pastís de formatge
Vi negre Figueró D.O. Ribera del Duero 4 mesos en barrica de roure francès
Vi negre Sàtirs D.O. Empordà 6 mesos en barrica de roure americà
Cafè Cornellà
Ratafia Can Manolo

divendres, 6 de desembre del 2013

5è CONCURS DE RATAFIA EMBRUIXADA DE CENTELLES

Deliberació del 5è concurs “Ratafia Embruixada de Centelles”

El tribunal es va reunir el 22 de desembre i van atorgar el Premi “Ratafia Embruixada de Centelles 2013” a la ratafia número 2, presentada per Gil Riera Fargas de Vic.

Per unanimitat, van decidir atorgar un accèssit a la ratafia número 9 presentada per Montserrat Rovira i a la ratafia número 8 presentada per Mª Dolors Argelagues Noguera de Centelles.

Els membres del tribunal són: Faustí Bosch, Carles Costa, Nyaco Boleda, Jaume Parés, Joan Parareda, Lluis Ball-llosera, actuant com a president Josep Paré, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Centelles, i com a secretària Virtuts Saez
Aprofito per comentar-vos que està en plena fase de recolllida d'ampolles participants al concurs de ratafia fins el 18 de desembre. Es pot portar a l'ajuntament en dies laborables de 8 a 15. Si no la poden portar entre setmana, que la deixin al punt d'informació de l'ajuntament de Centelles que està al mercat que es fa els diumenges. Centelles està sortint de l'eix a Vic-Calldetenes, buscar la C-17 (antiga N-152) com si anéssiu a Barcelona, a 15 km de Vic. S'ha de deixar l'ampolla i un sobre tancat. A dins el sobre ha d'haver les dades de contacte de la persona concursant, i especificació de si la ratafia està feta amb aiguardent o alcohol.

La deliberació del concurs es farà en el marc de la 6a Fira de la tòfona. Esteu tots convidats a assisitir a l'acte, que és obert, el diumenge 22 a les 10.30.

41es Jornades Gastronòmiques DESEMBRE 2013

JORNADA DE LA BOTIFARRA AMB SEQUES I PRODUCTES D'UCRAÏNA

Dia: 2 de desembre
Lloc: Cau del Nap

DEGUSTACIONS

Botifarres picants de ca la Consol del Mercat de Salt
Fesoles del ganxet de can Sabenc de Salitja
Espàrvuls de Vandellòs
Amanida d'Aiguaviva
Pa de can Noguera de Vilobí d'Onyar
Moniatos
Bombons Mamelles d'Ucraïna
Cervesa de blat Obolon d'Ucraïna
Vi negre Mas Oller 2011 D.O. Empordà
Vi negre Mas Oller Blau 2007 D.O. Empordà
Conyac Klinkov d'Ucraïna
Ratafia Embruixada de Centelles


Gentilesa de la Fira de la Ratafia i Mercat de la Terra de Centelles hem pogut degustar la Ratafia Embruixada de Centelles que per unanimitat de tots els ratafins ha estat qualificada de molt bona

21a FIRA DE LA RATAFIA DE BESALU La ratafia, una beguda que fa país

La multiplicitat de marques i la innovació amb nous gustos i variants mostren el bon moment d'aquesta beguda tan catalana
La 21a edició de la fira de Besalú va repetir l'èxit de públic i de participació en el concurs


El centre de Besalú va viure ahir una nova edició de la fira de la ratafia amb gran atracció de públic Foto: MANEL LLADÓ.

Si els francesos tenen
el xampany i els italians,
el Martini o l'Spritz, el catalans tenim la ratafia

En els últims anys, la beguda en voga als pubs i bars musicals de moda d'arreu del país és sense cap mena de dubte el gintònic, però tampoc ha de passar desapercebut els avenços que fa entre molta població una beguda tan nostrada i arrelada com la ratafia. La 21a Fira de la Ratafia de Besalú va palesar ahir aquest auge que, d'uns anys ençà, està prenent aquest beuratge alcohòlic fets amb una quarantena llarga d'herbes.

Diversos factors fan palès que la ratafia té un mercat que va creixent. Un d'ells és, per exemple, l'aposta de moltes marques per començar a treure varietats que surtin de la ratafia més clàssica. Ahir, a la plaça de la Llibertat de Besalú es podien tastar varietats amb crema, amb cacau o algunes que ja incorporaven l'apel·latiu de criança subratllant un major de temps de maceració de tots els productes. Una altra prova del bon estat d'aquesta beguda són les marques; al costat de l'arxiconeguda Russet, hi havia les marques Portet, Terrània, Volcànica, Bosch, Rolcom, Dels Monjos, Moliné, Segarra o Montserrat, a banda de poder degustar la ratafia amfitriona del 2012 de Besalú. Proliferació de firmes comercials que també obliga a aguditzar l'enginy i la vessant comercial amb marques que, com passa amb la infinitats d'ampolles de gintònic, també busquen donar major prestància a l'etiqueta o a la forma de l'ampolla.

El producte agrada i això ahir era palpable entre els visitants a Besalú que amb deler tastaven gotet rere gotet, ja fos de la versió més clàssica o de les últimes innovacions. Com va avisar la cantautora Tona Gafarot en un moment del seu espectacle enmig de la fira, “vigileu, que vas bevent d'aquí i d'allà i això puja”. I és que no en va la proporció alcohòlica va del 24 al 26%.

El tradicional concurs d'elaboració de ratafies de Besalú també referma el bon moment d'aquesta tradició tan arrelada, i és que fins a 28 persones hi van participar. El periodista, gastrònom i portaveu del jurat Salvador Garcia-Arbós va destacar, en línies generals, que “estaven totes molt ben treballades i molt ben filtrades”. Això sí, va assenyalar que la majoria havien optat per “endolcir aquests moments tan durs de la vida” amb l'elaboració de ratafia. La guanyadora del concurs d'aquest any va ser Paquita Navarro per haver confeccionat “la ratafia més aromàtica i extraordinària”. El segon premi va ser per a Pere Carreró i el tercer, per a Carme Canals.

La guanyadora de l'any passat, Mònica Serra, va reconèixer que era la primera vegada que s'animava a fer-ne i que ho havia fet consultant diverses receptes per acabar-hi posant entre 42 i 45 herbes diferents. Serra es mostrava orgullosa del seu èxit fulgurant al primer intent i va fer una crida “perquè tothom s'animi a fer una beguda tan catalana i tan nostra”. Ara que el país es remou per saber què tindrem quan Catalunya obtingui la independència, una cosa és clara: si els francesos tenen el xampany i els italians, el Martini o l'Spritz, els catalans aixecarem la bandera de la ratafia.

EL PUNT

diumenge, 1 de desembre del 2013

Els carnissers elaboren botifarra dolça envasada

Sortirà al mercat a partir del mes vinent i és de llarga durabilitat
L'objectiu és poder-la vendre en carnisseries i punts d'atracció turística de Catalunya però també es vol exportar


La tradicional botifarra dolça de les comarques gironines ara es podrà adquirir cuita i en envàs de llarga durabilitat amb l'objectiu de poder-la vendre en carnisseries i punts d'atracció turística –cases rurals i hotels, però també museus i fires– de tot Catalunya però també per poder-la exportar. La nova botifarra dolça envasada s'ha aconseguit gràcies a la col·laboració entre un grup de treball format per carnissers del Gremi Carn de les comarques gironines i un equip d'investigació d'IRTA, seguint un encàrrec del gremi.

El president del gremi, Ricard Josep, explica que l'estudi que ha fet l'IRTA i que ha durat dos anys es presenta avui als agremiats de tot Catalunya en un acte que es fa a Peralada. El producte “s'ha elaborat sense modificar la recepta original –salt, sucre, llimona, canyella i carn magra de porc– i per tant manté el mateix gust de la botifarra dolça tradicional”.

Tot i que encara queden per acabar de concretar els temes “d'etiquetatge i comercialització del producte”, Josep espera que aquestes festes de Nadal ja hi hagi carnisseries que disposin del producte perquè serà cada carnisseria la que elaborarà la seva botifarra dolça per envasar: “Seguint un protocol que ha elaborat l'IRTA i que repartirem entre els associats al gremi.”

Com que l'estudi ha permès aconseguir que la botifarra envasada tingui una llarga durabilitat, “ha obert les portes per poder-la exportar”. “L'IRTA, que creu molt en el nostre producte, l'ha inclòs en les fires d'alimentació que fan arreu d'Europa”, diu Josep, que assegura que el gremi està molt il·lusionat amb el nou producte: “És tota la demarcació gironina qui l'ha creat i això ens fa creure que tindrà molt d'èxit.” El Gremi Carn representa el 85% del col·lectiu. Té més de 3.230 agremiats.

LA FRASE
S'ha aconseguit gràcies a la col·laboració de l'IRTA i segueix la recepta original
RICARD JOSEP
PRESIDENT DEL GREMI CARN

EL PUNT