diumenge, 28 de desembre del 2014

Pere Olivella Galimany Brut 2012: un model honest

Guardonat amb el Premi Vinari al Millor Escumós Jove, aquest cava demostra una llarga tradició familiar i l’alta qualitat dels viticultors de l’Alt Penedès

Pere Olivella Galimany Brut 2012
DO Cava
Preu aproximat: 5 euros
Etiquetat en català
Vi procedent de l’agricultura ecològica, certificat CCPAE
Tel. 93 897 93 10
Web: olivellagalimany.com



Les vinyes ecològiques dels Galimany de Guardiola de Font-rubí són testimonis de sis generacions d’aquesta família. De fet, el cava Pere Olivella Galimany podríem sobrenomenar-lo Pere Olivella IV, perquè a totes les generacions han tingut un “Pere Olivella”, menys a l’actual, que de moment hi ha la petita Judit, la futura sisena generació, i només el temps dirà si ha de prendre el relleu per continuar escrivint la història d’aquest celler.

Amb vint-i-dues hectàrees de vinya situada a la zona més alta i fresca de l’Alt Penedès, encara conserven alguns ceps de més de 70 anys plantats en vas, perquè d’ells n’obtenen “uns raïms que transmeten l’essència de la nostra terra i la personalitat única dels nostres vins”. Olivella Galimany són una família de viticultors que des de 1859 elaboren els seus vins i caves amb gran dedicació i perfeccionisme de l’essència. Tenen el celler situat al bell mig de les vinyes, per poder transportar i vinificar els raïms amb la màxima rapidesa després de la verema, tota manual i amb delicadesa, i apliquen una viticultura 100% ecològica, amb la incorporació de tècniques biodinàmiques en els processos productius. A Can Olivella tenen el màxim respecte per la matèria primera, perquè ells defensen que “la qualitat i la diferenciació d’un vi comença a la vinya”, per garantir la preservació de les característiques originals, en definitiva, per elaborar uns vins i caves sincers.

I aquesta sinceritat la trobem en aquest cava brut, elaborat amb la trilogia clàssica de macabeu, xarel·lo i parellada. A la copa, les bombolles es mostren ben cremoses i amb la vitalitat i alegria que esperem del cava. Té un color ben groc, d’intensitat mitjana, brillant, segell de la seva joventut. Ens adonarem ràpidament que és un cava molt ric en matisos, amb aromes que ens recorden la fruita blanca, cítrics refrescants i lleugers tocs a fumats que obté del pas per bóta del xarel·lo. En boca, continua sent molt expressiu, aportant-nos les mateixes aromes trobades en nas, i amb algunes notes de fruita més tropical, com la pinya. Presenta un bon cos, de textura delicada, amb suaus tocs cremosos i de brioixeria.

Si algú té un dubte de com ha de ser un cava, aquest és una bona referència de l’essència dels escumosos del Penedès. Sens dubte un exemple a seguir, que a més a més està a un preu molt assequible, i que mostra com d'una forma honrada, honesta i treballant dur, es poden aconseguir uns resultats fantàstics. I aquesta admiració també l’han lloat els tastadors de l’últim concurs dels Premis Vinari, atorgant-li el més alt reconeixement de la categoria, el Vinari d’Or com a Millor Escumós Jove de l'edició 2014.

VADEVI.CAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada