diumenge, 26 de març del 2017

Dubtes sobre la ratafia de 1842

Una investigació revela la impossibilitat de precisar la data de les receptes més antigues sobre el licor
El colomenc Rosquellas les va incloure en una llibreta del 1832 al 1859


Una imatge de llibres i documents del fons Rosquelles, a l'Arxiu comarcal de la Selva. Foto: QUIM PUIG

L'autor i la data es precisaran quan es faci “un estudi grafològic”

Jordi Ferrer - SANTA COLOMA DE FARNERS
Una investigació recent a Santa Coloma de Farners fa créixer els dubtes del que es creia fins ara sobre l'origen de les receptes de ratafia més antigues al país. Si fins ara es pensava que Francesc Rosquellas les havia escrites el 1842 a Santa Coloma, una recerca de l'Arxiu Comarcal de la Selva (ACSE) conclou que “no es pot assegurar al cent per cent que siguin del 1842 i no es pot assegurar al cent per cent que no ho siguin”, afirma l'historiador i director de l'Arxiu, Joaquim Carreras.

La investigació es va fer abans de la Festa de la Ratafia del novembre i amb motiu d'una exposició sobre la Santa Coloma del segle XIX i les persones, sobretot dones, que explicaven la seva relació amb la ratafia des del 1890. L'estudi de la historiadora Laia Jiménez sobre les llibretes de Rosquellas ha permès relativitzar el que se sabia.

Fins ara, es creia que les receptes de Rosquellas eren del 1842. Així ho havia afirmat l'arxiver Xavier Pérez en un article publicat l'any 1994 a la revista Quaderns de la Selva. “En la documentació relativa al cafè dels Rosquelles, apareixen diverses llibretes de receptes i remeis datades entre el 1842 i el 1844.”

Una imatge de les llibretes de Francesc Rosquellas, a l'Arxiu comarcal de la Selva. La llibreta de les receptes és la 3·9, a baix a l'esquerra. Foto: ARXIU COMARCAL DE LA SELVA

L'elaboració del 1997

La Confraria de la Ratafia considera que l'estudi de la tardor passada no resta valor als productes comercialitzats a l'entorn d'aquesta data. “El 1842 dona nom a l'origen ratafiaire. La data exacta no té més importància. Potser les llibretes van ser fetes el 1844 i la data és del 1842”, afirma el president de la confraria, Joan Casalprim. L'any 1997, l'Ajuntament de Santa Coloma va encarregar a les destil·leries Russet, d'Olot, l'elaboració de la ratafia 1842 seguint una de les receptes. Posteriorment, s'han elaborat les altres tres.

En una de les llibretes de Rosquellas, es descriuen la ratafia de nous i la ratafia de cireres –en castellà– i la ratafia per a 8 porrons d'aiguardent i la ratafia (clàssica) –en català. “Les quatre receptes són en una mena de llibreta de memòries que comença el 1832 i acaba el 1859 [la 3.9 en les imatges]. No es pot precisar amb exactitud si són del 1842. Podrien ser anteriors o posteriors. El dubte raonable és aquest, en espera que es pugui fer un estudi grafològic per determinar qui ho va escriure i en quins anys”, assenyala Carreras.

A banda de l'any exacte, la historiadora Laia Jiménez considera que Santa Coloma pot presumir del fons Rosquellas. “Sent dipositària de les receptes, Santa Coloma té un plus. Es pot singularitzar com la dipositària de la recepta més antiga [trobada]. Al voltant d'això i de la feina que ha fet la confraria, s'han encaixat les peces i la Festa de la Ratafia està consolidada.” L'any passat, per la 35a edició van passar entre 36.000 i 39.000 persones, segons va informar la confraria.

El director de l'ACSE recorda qui era Francesc Rosquellas i Alomar (Santa Coloma, 1802-1867): “Rosquellas va ser un dels primers ciutadans de Santa Coloma que va fer un cafè en el sentit modern del terme. Abans del segle XIX, hi havia tavernes en un règim de monopoli. A partir del 1835-1840, després de la revolució liberal i les guerres carlines, s'alliberen els monopolis de l'època feudal, i Rosquellas, que va ser un combatent milicià liberal contra els carlins i, per tant, un guanyador, va ser una persona emprenedora, amb idees, amb vista.”

L'Arxiu Comarcal, amb seu a Santa Coloma, té, des de fa uns vint anys, el fons de Rosquellas, cedit, entre altres persones, per Maria Camós Vilà, familiar de l'autor de les receptes.

Tres ampolles de ratafia 1842, en la Festa de la Ratafia del novembre de 2014. Foto: JOAN SABATER


LES FRASES

No es pot assegurar al cent per cent ni que les receptes siguin del 1842 ni que no ho siguin
Joaquim Carreras
HISTORIADOR I DIRECTOR DE L'ARXIU COMARCAL DE LA SELVA (acse)

El 1842 és una data simbòlica. Dona nom a l'origen ratafiaire i la data exacta no té més importància
Joan Casalprim
PRESIDENT DE LA CONFRARIA DE LA RATAFIA DE SANTA COLOMA

Amb les receptes, Santa Coloma té un plus. És el document manuscrit més antic trobat sobre ratafia
Laia Jiménez
Historiadora i coneixedora de les llibretes de Francesc Rosquellas

LA XIFRA

150
anys

fa que va morir Francesc Rosquellas, militar, estanquer i autor de les receptes més antigues de ratafia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada