Riudarenes, Can Moragues 14 o 15 d'abril del 2018
PER QUÈ UN CURS DE DESTIL·LACIÓ?
L’interès per la producció artesanal de tot tipus de licors ha crescut de forma espectacular els darrers anys. Gràcies al treball d’entitats com la Confraria de la Ratafia hem reconquerit un espai que semblava perdut, conservant una tradició molt valuosa, però també projectant-la cap al futur amb nous projectes innovadors.
Ara bé, molt sovint ens falta l’ingredient principal d’aquestes joies de la sobretaula, el gran protagonista fins ara oblidat: l’aiguardent. Durant molt temps ens hem conformat usant com a alcohol base anissos edulcorats o aiguardents dels quals no coneixem ni l’origen geogràfic ni les condicions laborals o ecològiques amb les que ha estat produït.
Hem estat elaborant un producte que pretenem de proximitat i ecològic amb un 90% d’ingredients que desconeixem del tot; i pel camí hem perdut el contacte amb un sector cabdal per la història de Catalunya com és el de producció d’aiguardent. El món de la destil·lació ens és totalment desconegut i està envoltant de pors i misteris difícils d’afrontar. Per això, d’acord amb els objectius de la Bulla i de la Confraria de la Ratafia, plantegem aquest curs intensiu de destil·lació. Si us interessa el món dels aiguardents casolans, consulteu aquí el “manifest de la sobretaula”
FUNCIONAMENT DEL CURS
La proposta consisteix en envoltar-nos dels millors per aprendre’n de forma propera i presencial. A partir de l’experiència dels nostres formadors: en Joan Pujades i en Tomàs Bosch descobrirem el món de la destil·lació de manera pràctica: posarem en marxa els seus dos alambins, els de la Bulla i la Confraria (i els dels participants que en vulguin portar) i aprendrem fent.
A cada alambí destil·larem un producte específic, per conèixer les diverses possibilitats que ens donen; i també aprendrem a netejar-los i fer-ne el manteniment; a més de les nocions químiques bàsiques per entendre un procés de destil·lació.
Tot plegat és un procés que vol temps, de forma que començarem de bon matí, a les 9:00 i anirem comentant els processos mentre els veiem funcionar. Farem una parada per dinar i acabarem més o menys a les 18:00.
Totes les persones que participin del curs s’enduran a casa una mica de l’aiguardent que haurem destil·lat.
ELS FORMADORS
Tenim la sort de poder-ne aprendre amb dos formadors vinguts de terres destil·ladores: en Joan Pujades, de Guiamets (el Priorat) i en Tomàs Bosch, de Corbera d’Ebre (Terra Alta). Són dos confrares aficionats a l’art de destil·lar i elaboradors de vins i licors; segur que els haureu vist a la Festa de la Ratafia fent demostracions de com destil·lar al fons de la carpa!
EL LLOC
És un honor poder fer un curs com aquest a Can Moragues (Riudarenes), un projecte pioner que promou l’agroecologia i la custòdia del territori des de múltiples vessants. Podeu visitar-ne la web: http://www.canmoragues.org/
ELS DIES
Davant l’interès que ha aixecat el curs hem previst moltes inscripcions, de forma que el que hem desdoblat el curs i el farem dues vegades: el dissabte 14 i el diumenge 15 d’abril. En la inscripció us demanarem la vostra preferència.
LES INSCRIPCIONS
Amb aquest formulari demaneu una plaça al curs; les places són limitades a 34 persones (17 per dia) per una qüestió d’espai i proximitat. El dia 25 de març tancarem les inscripcions i durant l’última setmana de març us confirmarem si heu pogut entrar (es farà per ordre d’inscripció) i quin dia.
El curs té un preu de 20€ que s’haurà de pagar amb anterioritat. Quan es confirmi la plaça ens posarem en contacte amb vosaltres especificant com i donant les darreres indicacions sobre el curs.
FORMULARI
CONFRARIA RATAFIA
diumenge, 18 de març del 2018
Curs pràctic intensiu per aprendre a destil·lar aiguardent
Etiquetes de comentaris:
aiguardent,
cursets,
ratafia
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada