diumenge, 30 de novembre del 2014

SETMANA DE LA RATAFIA A SANTS De l'1 al 5 de desembre del 2014

#RatafiaOldSchool

A partir de dilluns, tenyirem el Terra d'Escudella de color de garrofa madura: celebrarem la Setmana de la Ratafia. El mateix dilluns 1 de desembre (19h) començarem amb una xerrada a càrrec de l'Àngel Portet, elaborador de la Ratafia dels Raiers, de la Pobla de Segur (Pallars Jussà). Ell ens il·lustrarà sobre l'origen de la ratafia, la seva elaboració, usos i maridatges, com ha evolucionat la beguda aquests darrers anys...

El dijous 4 a la mateixa hora, els creadors de Terrània vindran a presentar la seva nova ratafia i a continuació realitzarem un taller de còctels amb aquest licor gestat amb la intenció de fer un pas més en el món de les ratafies comercials.

A més a més, durant tota la setmana, tant als migdies com als vespres, s'oferiran a diari plats elaborats amb la nostrada beguda (galta amb castanyes i ratafia; crema de carbassa, moniato amb aroma de ratafia; conill amb ratafia i xocolata; xurrasco amb allioli de ratafia; amanida amb vinagreta de fruita seca i ratafia; amanida de tardor amb reducció de Russet...). També podreu gaudir d'una oferta única: un tast a cegues de cinc ratafies diferents a bon preu.

I el divendres, sorpresa.

Us esperem amb els braços oberts i la boca impregnada de la dolçor única de la ratafia!

TERRA D'ESCUDELLA
Carrer Premià 20
Sants, Catalunya, PPCC
Tel. 934221613

dissabte, 22 de novembre del 2014

22a FIRA DE LA RATAFIA DE BESALU 29 i 30 de novembre del 2014


Dissabte, 29 de novembre

12h A l’antic Hospital de Sant Julià: Inauguració de l’exposició del grup 9Art
18h A la Sala de plens de l’Ajuntament: Conferència “Cuina dolça amb ratafia” amb Pep Nogué (Gastrònom i cuiner)
Seguidament concurs de dolços elaborats amb Ratafia Russet. Obert als municipis de Besalú, Maià de Montcal, Sant Ferriol i Beuda.

Elecció del millor dolç de Ratafia de l’any 2014

Diumenge, 30 de novembre

Durant tot el dia al Prat de Sant Pere mercat d’artesans i comerciants.

A la Plaça de la Llibertat: Degustació i venda de Ratafia d’arreu de Catalunya.
11h a la Sala de l’Ajuntament: XXII Concurs de Ratafies casolanes de Besalú
12h a la Plaça de la Llibertat: Espai musical amb Tona Gafarot. A la mitja part obertura de la Ratafia de Besalú guanyadora l’any passat. Resultat i guanyadors del concurs de Ratafia de l’any 2014.
17h a la Plaça de la Llibertat: Audició de Sardanes a càrrec de la Cobla Principal de Porqueres.


El canvi de cicle de la ratafia

Els membres del jurat parlen d’un canvi de cicle i asseguren que les ratafies vénen menys dolces

A dos quarts de dotze del matí d’aquest diumenge 30 de novembre, començava el concurs de ratafies de la XXII Fira de la Ratafia que es feia a la sala de l’Ajuntament que trobem al primer pis de l’edifici. Un concurs ben organitzat i amb tots els preparatius necessaris perquè el jurat pogués decidir i a la vegada gaudir del moment. Format per membres destacats com l’alcalde de Besalú Lluís Guinó, el gastrònom Salvador Garcia-Arbós, Xavier Amat de la Confraria de Santa Coloma de Farners, Xavier Codina de Ratafia Russet, entre molts altres components entesos i veterans dins del món ratafiaire, s’ha passat la primera ronda decidint les sis ratafies finalistes de les 28 que s’hi havien presentat.

Una vegada seleccionades, s’ha fet una segona i decisiva ronda, que ha portat a mencionar els tres guanyadors: en primer lloc, Lluisa Auguet amb 88 punts i, en segona posició, Manel Ramon i Carme Canals amb un empat a 84 punts.

Segons l’alcalde Lluís Guinó, els guanyadors són participants històrics de la Fira de la Ratafia i destaca que en les ratafies presentades no hi prepondera tan l’herba que tan hi predominava abans.

Garcia-Arbós, acaba explicant que hi ha hagut un canvi de cicle i que la tècnica que s’utilitza ha canviat, actualment s’hi posa alcohol de manera directa i això provoca que les ratafies siguin menys dolces.

GIRONANOTICIES

diumenge, 16 de novembre del 2014

21 FESTA DE LA RATAFIA DE GIRONA

CELTIC BAR GIRONA
Divendres 21 de novembre del 2014

FESTA DE LA RATAFIA DE CARDEDEU

FESTA DE LA RATAFIA 2014
20, 21 i 22 de novembre

DJ'ous, PAM (Poesia a Manta), Concurs de Plats Cuinats amb Ratafia, Esmorzar de Forquilla, Llibre: "Les putes receptes de la iaia", Rah-mon Roma, Viatge per Catalunya a través de la Ratafia, Sopar de Taverna, Marcel Marimon, i, sobretot, un nou CONCURS DE RATAFIES AMB MOLTS PREMIS PER TOTHOM!

Casal Tarambana
Ratafia Trabucaires 24º

50es Jornades Gastronòmiques NOVEMBRE 2014

CASTANYADA 2014 I JORNADA DEL PINETELL

Dia: 3 de novembre
Lloc: Cau del Nap

DEGUSTACIONS

Castanyes
Pinetells
Botifarres de perol
Coca de ratafia
Panellets
Rebosteria
Vi negre
Ratafia

La Castanyada

Pinetells de Farners a la brasa amb all-i-julivert i botifarres de perol de can Nyapa d'Aiguaviva

Vi negre Gebre D.O. Penedès

Castanyes de Farners

Panellets i rebosteria de can Noguera de Vilobí d'Onyar

Coca de ratafia de can Trias de Santa Coloma de Farners

Ratafia Volcànica de Salitja

dissabte, 11 d’octubre del 2014

49es Jornades Gastronòmiques OCTUBRE 2014

OKTOBERFEST 2014 i JORNADA DEL CAVIAR

Dia: 6 d'octubre
Lloc: Cau del Nap

Festa de la Cervesa

Cervesa d'Ucraïna OBOLON

Caviar d'Ucraïna

Ratafia XAROP guanyadora del Concurs de Ratafia de Salitja

Ratafia txeca BECHEROVKA i baileys d'arròs SEGADORS DEL DELTA

dissabte, 4 d’octubre del 2014

Noves galetes a Brunyola per la fira de l'avellana

El poble, epicentre de la producció a Girona, obre la mostra demà i diumenge

El pastisser Toni Noguera, oferint galetes d'avellana a Anna M. Mascort i Salvador Balliu, ahir a Girona Foto: J.C.C.

La fira de l'avellana de Brunyola arriba a la vintena edició amb dos dies –demà i diumenge– d'actes i tastets per als visitants. Un dels col·laboradors de la fira, la pastisseria Noguera, de Vilobí d'Onyar, ha preparat unes galetes noves amb avellana de Brunyola per als visitants. “Són noves, per a l'ocasió”, assenyala el pastisser Toni Noguera. El farcit de les noves galetes és de praliné d'avellana amb xocolata i l'acabat, de xocolata blanca, explica el pastisser.

Brunyola és l'epicentre de la producció d'avellana a les comarques gironines. De les 1.400 hectàrees d'avellana a la demarcació, la meitat són al municipi de Brunyola i un 40%, als municipis veïns (Anglès, Amer i Santa Coloma). Només fora de la Selva hi ha una plantació a Estanyol –poble de Bescanó–, però el 90% és a la Selva. La producció anual oscil·la entre 1.000 i 1.500 tones.

L'alcaldessa de Brunyola, Anna Maria Mascort (CiU), i el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, van recordar els orígens de la fira, que va arrencar l'antic alcalde brunyolenc Joan Mascort i Rafart. Soy va destacar l'empenta de Brunyola de “generar activitat que doni a conèixer el poble”. Soy, que és l'alcalde de Bescanó, va dir que l'àrea de Brunyola, Vilobí, Estanyol i Bescanó produeix “avellana de qualitat”.

El director territorial d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Vicenç Estanyol, va destacar que la fira vinculi el producte amb la gastronomia mitjançant el pregó L'excel·lència alimentària a la Selva: el Domus Sent Soví, de l'alcalde d'Hostalric, Josep A. Frias.

Macedònia esclovella

El grup Macedònia ha fet un vídeo promocional de la fira. Una de les components (Irene Carreras) és d'Anglès i una altra (Paula Noguer), de Vilobí. En el vídeo, les cantants animen a “esclovellar i menjar avellanes”. També eren ahir a l'acte de presentació el president del Consell de la Selva, Salvador Balliu, i el director d'institucions de La Caixa a Girona, Carles Juanola.

EL PUNT