dilluns, 21 d’abril de 2014

SORTIDES DEL CAU Vinyes dels Aspres i Castell de Requesens

Carrer Requesens, 7 - 17708 - Cantallops - Alt Empordà - Catalunya

Tel. + 34 619 74 14 42

Dia: 1 de juny de 2014
Visita: 5 euros
Dinar: 15 euros

Places limitades. Apunteu-vos el més aviat possible via mail o watsapp


LA TERRA

El celler Vinyes dels Aspres es troba al municipi de Cantallops, el poble d'interior més septentrional de l’Alt Empordà, a redós del massís de l’Albera, un territori d’ondulacions suaus a la falda del Pirineu mediterrani.

En aquesta contrada, especialment agresta i eixuta, és on tenim les nostres vinyes, totes elles de propietat familiar des de fa generacions. Disposem d’una trentena d’hectàrees inscrites a la Denominació d’Origen Empordà, amb una mitjana d’edat de trenta anys, que es distribueixen en catorze parcel·les. En elles s’hi treballa bàsicament les varietats autòctones més característiques: garnatxa i carinyena i un xic de picapoll, així com també cabernet sauvignon, syrah i merlot. Aquest tipus de ceps, plenament adaptats al terreny i la climatologia permeten elaborar la gamma completa de vins i en concret cal destacar la gran versatilitat de la garnatxa, a la que a l’Empordà anomenem Lledoner, i que trobem tant en variant negra com roja o blanca.

El terreny és de component granític i pissarrenc, sòls antics i pedregosos, molt adients per a l’obtenció de raïm de qualitat. La conjunció de la terra i la tramuntana condicionen d’una forma molt notable el rendiment de les vinyes, essent la producció mitjana inferior als dos quilos per cep. Aquest component, juntament amb un acurat maneig agronòmic i el posterior tractament del raïm al celler, esdevenen clau per a l'obtenció de bons vins.


El Celler

El celler és a Can Batlle, casa pairal ja esmentada al segle XVII, on des de sempre s’hi havia fet vi i oli, i fins i tot taps de suro. És de destacar la florent etapa a principis del segle XX encapçalada per Narcisa Vicens, l’àvia mestra", així com el fet que una de les seves filles es casés amb Eduard Toldrà, cèlebre músic i compositor que, estiu rere estiu, impregnà Can Batlle de música i cultura.

A finals dels noranta, els hereus vàrem decidir reprendre la tasca al mateix indret que els nostres avis, condicionant i restaurant el celler i adequant-lo a les exigències d’avui dia per realitzar la vinificació.

Actualment disposem d’una premsa pneumàtica per poder elaborar amb la màxima qualitat les vinificacions blanques, i dotze tines d’acer inoxidable per realitzar les maceracions i fermentacions dels vins negres, totes elles a temperatura controlada.

Al celler antic és on fem l’envelliment del vi en bótes de roure francès d’Allier, i on reposa en la seva evolució final en ampolla. Actualment aquest celler és climatitzat, amb una temperatura i humitat constants per afavorir la bona evolució dels caldos. La fusta, la tècnica i, de segur, la història dels murs del celler ens ajuden a definir el perfil que desitgem per a cadascun dels nostres vins.

ELS VINS

En conjunt, produïm únicament 40.000 ampolles cada anyada, set elaboracions molt acurades i de producció limitada, dignes d’aquest racó de món magre en recursos i ric en essències.


Joves

Sota el nom jovial d’Oriol presentem els vins de l’any, blanc, rosat i negre. En ells predominen els sabors primaris, de fruita, si bé, especialment en el cas del rosat, amb un lleuger pas per fusta, compten amb un caràcter prou complex i sofisticat.


Oriol Negre

Oriol Negre 2013 A la vista és d'un color roig brilant intens, amb tonalitats porpres. En l'aspecte aromàtic predominen les aromes de fruita vermella madura, encara a la planta. De manera més subtil enriqueixen l' esquema aromàtic diversos traços d'albercoc...

Oriol Rosat
Oriol Rosat 2012 A la vista és d'un color roig pàl·lid amb matisos d'ull de perdiu. Primerament ens dóna frescor, notes d'herba fresca tallada i fruita vermella a punt de consumir. Més discretament apareixen tocs de ginebró, rosa i confitura de síndria....


Criança Blancs

Un blanc de garnatxa fermentat en bóta de roure francès, on mantenim el vi durant uns nou mesos, sobre les seves mares, fins al moment de l’embotellat. La criança i la marcada personalitat de la varietat garnatxa defineixen un blanc especialment

Blanc dels Aspres
Blanc dels Aspres 2011 Visualment ofereix un color groc palla poc intens, amb lleugers reflexes verdosos i un aspecte brillant. El recorregut aromàtic és ordenat i elegant. D’inici es troben unes notes molt fresques de mentol per seguir amb herba dels canonges,...


Criança Negres

El negre dels Aspres és una barreja de garnatxa, carinyena, cabemet i sirà, recollits i macerats per separat. L’envelliment el fem en bótes de roure d’Allier durant un any i mig. Al final d’aquest procés fem el cupatge de les diferents varietats i embotellem el vi, que encara mantindrem al celler almenys durant un any més. El S’Alou és l’altre negre envellit que fem. Les varietats garnatxa i carinyena que el componen procedeixen de la vinya del mateix nom, l’Alou. A l’edat mitjana, un alou era una propietat lliure de tributs, i la presència de l’article salat denota la penetració d'aquest parlar (avui mantingut a Cadaqués i les Illes). Les poques ampolles d’aquest vi provenen de la selecció dels nostres millors raïms, de la vinya més vella i de les bótes més noves.

S'Alou
S'Alou 2009 L'aspecte òptic es concreta en un color roig granat de bona intensitat. Olfactivament ofereix maduixot confitat i pruna clàudia molt madura. També marialluïsa, farigola, espàrrec de marge, un toc capriciós de dàtil i pissarra molt...

Negre dels Aspres
Negre dels Aspres 2009 Visualment es mostra de color roig granat intens. A nivell aromàtic fruites negres ben madures i herbes boscoses fan de base per a diferents tocs de pebre blanc, canyella mòlta, regalèssia i carbó vegetal d'alzina. En l'aspecte gustatiu...


Dolços

La família dels dolços és la més genuïna. S’elaboren a partir de raïms deixats pansir i no incorporen l’addició d’alcohol que és habitual en els vins de postres, i que sempre és difícil d’integrar. Tenim el Vi de Panses, elaborat exclusivament amb la varietat garnatxa roja. No es passa en cap moment per bóta, per tal de mantenir l'essència més primària del fruit. I d’aquest mateix vi base n’obtenim el Bac de les Ginesteres, després de deixar-lo en garrafes a sol i serena durant més de quatre anys. Això ens proporciona un vi lleugerament enrancit, doblement singular.

Bac de les Ginesteres
Bac de les Ginesteres 2004 A nivell visual es troba un color bru fustós d'arrel de cirerer. En l'aspecte olfactiu el ventall aromàtic és generós i delicat, sense prominències. S'hi troba flor de taronger i d'ametller, confitura de préssec de vinya, clova de coco,...

Vi de panses
Vi de panses 2006 Des del vessant òptic aquest vi es mostra amb una coloració rogenca i fustosa assimilable a l'arrel de cirerer envellida. L'esquema aromàtic és ampli i matisat amb referències clares i diàfanes de flor d'ametller, matafaluga, ametlla...Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada