JAUME FÀBREGA
Arreu del país estan sorgint diverses iniciatives -també en el camp del menjar i el beure- relacionades amb el procés sobiranista i el Tricentenari. Des de les lamentables rutes gastronòmiques que ha proposat la Generalitat, farcides d'errors i inexactituds que fan feredat, i que ja han "contaminat" aquesta celebració per part dels restaurants de Cardona, fins a iniciatives d'altre índole que s'insereixen en el sobiranisme, algunes raonable i d'altres producte d'un "merchandising" oportunista... Res a dir, però, mentre hi hagi demanda d'aquest gènere. Alguns ajuntaments ho han portat molt millor, i han fet actes gastronòmics dignes sense refiar-se de la Generalitat, com el de Caldes de Malavella.
Una de les últimes aportacions és la de la "Confraria dels Ratafins de Salitja" (un poblet que forma part del municipi de Vilobí d'Onyar, formalment pertanyents a la comarca de la Selva, però se situen a l'àrea de Girona). Aquest petit poble compta amb gent activa que promou diverses iniciatives de caire gastronòmic, com la Fira de la Botifarra Dolça, que és l'única que es fa a la regió de Girona. Aquest embotit, certament el més original de Catalunya i un dels més originals també d'Europa, és maltractat per la Generalitat a través de la seva absolutament deficient "Gastroteca" (una iniciativa comen?çada pel conseller Huguet del Tripartit, que encara arrosseguem amb el seu munt d'errors, que no han estat corregits), un portal que hauria de ser la referència de la cuina i els productes catalans però que, com hem dit, és un autèntic nyap en moltes de les seves observacions. Així, de primer insisteix dues vegades que és un embotit propi de l'Empordà, que pot portar canyella -cosa mai vista- o que es fregeix o es fa a la brasa -cosa tècnicament impossible, ja que es cou amb aigua i una mica d'oli- i que es feia a les cases de pagès d'aquesta comarca -no aclareix si l'Alt o el Baix Empordà-; més endavant rectifica i diu que és propi d'altre comarques, però no hi inclou el Pla de l'Estany i hi inclou la Garrotxa, sabent que a Olot no es fa. A més, a casa, que eren pagesos al Pla de l'Estany, sempre que es matava el porc era un dels embotits més esperats, sobretot pels nens.
Tornem, però, a l'esmentada Confraria dels Ratafins, que pertanyen a un terme molt "ratafiare"; a Sant Dalmai han creat la "ratafia volcànica"; amb motiu de les Jornades Gastronòmiques d'estiu, han creat el còctel "Referèndum", combinat de ratafia catalana amb whisky escocès, amb ratafia dels Raiers i whisky Ballantines. Precisament la consulta del 9 de novembre coincideix amb la festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, capital de la comarca.
DIARI DE GIRONA
dissabte, 26 de juliol del 2014
BOTIFARRA DOLÇA I RATAFIA DEL REFERÈNDUM
Etiquetes de comentaris:
BOTIFARRA DOLÇA,
còctels,
jaume fàbrega,
ratafia,
whisky
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada