diumenge, 17 de juliol del 2016

El millor nas de Catalunya

El begurenc Dani Martínez, del Celler de Can Roca, guanya el concurs de sommeliers

Dani Martínez Felguera, nascut a Begur i treballador del Celler de Can Roca, es va proclamar dilluns millor sommelier de Catalunya en guanyar el concurs organitzat per l'Associació Catalana, que comptava amb catorze participants. Martínez assegura que Catalunya viu un bon moment gastronòmic i es mostra satisfet perquè el personal de sala va obtenint cada cop més reconeixement social.

LAURA FANALS GIRONA Dani Martínez Felguera es va coronar dilluns com a millor sommelier de Catalunya durant el concurs anual que organitza l'Associació Catalana de Sommeliers. Martínez, nascut a Begur fa 26 anys, treballa al Celler de Can Roca des dels 21, on ha après d'uns dels grans mestres, Josep Roca.

Martínez va créixer a Esclanyà i des de ben jove va treballar en restaurants de la costa. A la seva família sempre li havia agradat el vi, tot i que ningú s'hi dedicava professionalment. A ell, però, li va interessar prou per convertir-lo en el seu ofici. «Vaig estar a la cuina i vaig passar per tots els rols de l'hostaleria, i el que més em va cridar l'atenció va ser el paper del sommelier», assenyala.

Per això, va estudiar restauració a Barcelona, on es va especialitzar per convertir-se en sommelier. Després d'haver fet pràctiques en restaurants de la ciutat comtal, com el Dos Cielos, va entrar al Celler de Can Roca amb 21 anys, també per unes pràctiques, i s'hi va quedar. Assegura que la gastronomia catalana viu «un moment de reconeixement global», i no només pel Celler: «Aquí sempre hem tingut bons productes, un espai privilegiat, cuina i productes excepcionals i uns vins molt bons, que estan a l'altura de la cuina que es fa», assenyala, tot afegint que Catalunya «és un bon lloc per viure i treballar».

Valorar el personal de sala
A més, Martínez aplaudeix el fet que, en els darrers anys, els professionals de sala estan cada cop més valorats. «Una bona experiència no és només menjar bé, sinó que t'expliquin què menges, que et recomanin bé, que et serveixin bons vins», reflexiona. «El tracte humà és molt important, i la psicologia del servei és important perquè el client marxi content», assegura. I en aquest sentit, explica que, si no hi ha un bon servei de sala, la bona cuina d'un restaurant «no serviria de res». Però malgrat aquest increment del reconeixement cap al personal de sala, adverteix que encara hi ha un boom de joves que volen ser cuiners i en canvi n'hi ha molts menys que volen ser cambrers.

Pel que fa al concurs de dilluns, el que més difícil li va semblar va ser l'examen teòric. «Aquest tipus de proves solen ser bastant complicades, perquè fan preguntes molt específiques, amb les quals no et sents còmodes, ja que a vegades són molt rebuscades», admet. Pel que fa a les proves pràctiques -que incloïen, entre altres, tast oral, identificació de productes, decantació i exhibició d'estil- assegura que et pots posar nerviós, però que amb pràctica i experiència «poden sortir bé».

A ell, sens dubte, li van sortir bé, ja que es va imposar a Marc Terés Riu (V-Engology, Barcelona) i Anna Casabona (Celler de Capçanes, Tarragona), que van quedar en segona i tercera posició. Tots tres seran els representants catalans en el concurs estatal de sommeliers, que se celebrarà a Madrid el proper mes d'abril, en el marc del Salón de Gourmets.

Per a Martínez, aquest tipus de concursos suposen una motivació per seguir estudiant i formant-se. «Als concursos no m'hi he apuntat mai per demostrar res, sinó per tenir una motivació per seguir estudiant, perquè si no costa una mica buscar el temps per seguir formant-te mentre treballes», admet. A més, assegura que aquest tipus de certàmens serveixen per passar una bona estona i conèixer gent.

De cara al futur, la seva ambició passa, de moment, per quedar-se un temps més al Celler de Can Roca. «De moment estic molt bé al restaurant, és un orgull treballar aquí, em sento privilegiat», assegura.

DIARI DE GIRONA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada