El passat 8 de maig amb motiu d'unes visites programades a cellers de Girona ens desplacem a conèixer un projecte jove familiar i amb gran valor afegit al municipi de Mollet de Peralada. Josep Serra enòleg i propietari ens va guiar, ens va ensenyar i explicar el passat, present i futur d'un celler de camp com és Lavinyeta, un projecte que comença el 2002 amb l'adquisició d'un parell de vinyes velles, de 50 a 75 anys d'edat, de Samsó i Garnatxa, un projecte que no es consolida fins al 2006 amb la construcció d'una ampli i pràctic celler que de ben segur molts enòlegs i cellerers envejarien per la seva amplitud i practicitat.
Durant la visita vam veure diversos dipòsits d'inox podent verificar com el projecte d’en Josep Serra evoluciona inexorablement cap a quotes de major qualitat. Les 22 Ha actuals de diferents varietats plantades en els primers anys del segle XXI comencen a mostrar el potencial en un terrer tan singular com és el de la DO. Empordà, un microclima singular protegit per muntanyes i acariciat per la brisa del mar, Pirineu i Costa Brava. A la sala de bótes de roure francès, hongarès, romanès ... en una recerca constant com passa en tots els cellers joves amb ànim de progressar i millorar. Després de passejar i conèixer què i com s'elabora a Lavinyeta pugem a la lluminosa, espaiosa i envidriada recepció per començar el tast.
"Heus * Blanc 08", 85% Garnatxa blanca; 15% Macabeu.
"Heus * Rosat 08", 27% Syrah, 26% Merlot, 25% Samsó; 22% Garnatxa negra.
"Heus * Negre 08", 36% Garnatxa negra; 33% Syrah, 23% Merlot, 8% Cabernet franc
"Llavors * 07" 55% Cabernet sauvignon; 25% Samsó, 12% Merlot, 8% Garnatxa negra, envelliment de 5 mesos en bótes noves de roure francès, hongarès i romanès.
"Puntiapart * 06" 53% Cabernet sauvignon; 24% Samsó; 23% Merlot, envelliment de 13 mesos en bótes noves de roure francès, hongarès i romanès
"Sols" vi dolç natural de les varietats de raïm tradicional Garnatxa vermella i blanca de vinyes de 75 anys. Elaborat pel procediment de verema tardana.
Per finalitzar "Oli Fosc *" oli procedent d'oliveres centenàries de l'oliveda Fosca, una zona ombrívola i fosca on els més vells del poble jugaven entre herbotes i arbustos que donaven a la petita plantació un aspecte tenebrós i fosc, que ara després de la recuperació ens fa gaudir d'un excel.lent oli de la varietat Argudell (varietat autòctona de l'Empordà per a la qual s'està creant la Denominació d'Origen d'Oli de l'Empordà).
Després del tast i visita a la vinya i l'oliveda Fosca també vam conèixer una altra inquietud de Lavinyeta, l'enoturisme, el donar a conèixer al turista una altra manera de visitar aquestes terres, no tot és platja i alta muntanya, també hi ha petits pobles, cellers , gastronomia digna de conèixer i és per això que la família Serra proposa una altra manera de passar els caps de setmana al celler, activitats de les quals podeu informar-vos a www.lavinyeta.cat i si només voleu visitar el celler us recomanem que us deixeu assessorar a l'hora de buscar un restaurant a la zona com així vam fer durant la nostra visita, la nostra elecció va ser La Riera, restaurant de menjar tradicional situat a les afores del poble de Sant Martí Vell.
El servei és molt adequat si hi vas amb mainada.
Reconeixement sobre el terreny de les diferents varietats de raïm de Lavinyeta
Descens al celler de Lavinyeta
Sitges de Lavinyeta on es fa la cria del vi
Sala de botes de roure francès de Lavinyeta on reposa el vi
L'enòleg i propietari de Lavinyeta Josep Serra fent el preludi del tast
Comença la festa del vi de Lavinyeta
El tast del vi de Lavinyeta resulta impresionant
L'hora de prendre una decisió important. Quantes caixes de Lavinyeta aniran cap a la cofradia
Tot i abatre els seients, encabir tot el carregament de vi, oli i ous de gallina empordanesa aperdiuada de Lavinyeta per a la cofradia es converteix en una feina de precisió.
Sense cap dubte, els pròxims mesos gaudirem de bons aliments i bon vi.
Menú del restaurant La Riera
Faina d'obergínia amb pernil
Escuma de brie amb melmelada de tomata
Ravioli de tonyina farcit de tomata i ceba tendra
Bric de formatge de cabra
Pa de porros amb brandada de bacallà
Trumfeta farcida de carn de perol
Milfulls de crema de vainilla amb fruites del temps
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada