diumenge, 11 de maig del 2014

Àpats a 17,14 euros en la mostra del Tricentenari de la comarca de la Selva


L'associació d'hostaleria ofereix el menú borbònic o el de la consulta

Fins al 9 de novembre, disset establiments recuperen receptes i productes locals

Representants de restaurants que participen en la mostra del Tricentenari, amb el castell d'Hostalric al fons. Foto: EL PUNT.

Disset restaurants de la comarca de la Selva ofereixen fins al 9 de novembre, data de la doble pregunta de la consulta sobre el futur del país, quatre menús en el marc d'una mostra relacionada amb la commemoració del Tricentenari (1714-2014).

L'associació d'hostaleria de la Selva ha volgut reunir capítols de la història d'alguns dels seus municipis amb productes i receptes que han passat de pares a fills. La campanya selvatana del Tricentenari inclou quatre menús especials: el de la Diada, a 11 euros –és el menú diari o menú infantil–; el menú austriacista, que val justament 17,14 euros; el menú de la consulta, a 20,14, euros, i finalment, el més car, el borbònic, que costa 34,28 euros. És més car a causa de la introducció de nous impostos, sobretot el cadastre, que va imposar Felip V a partir dels decrets de Nova Planta.

Des de Sant Jordi

Disset dels trenta-cinc restaurants de l'associació d'hostaleria s'han adherit a la campanya, que va començar per Sant Jordi. El president de l'associació, Antoni Creus, considera que la iniciativa ajuda a recuperar dates simbòliques i productes que es trobaven en mercats de l'època, fa tres segles. Els menús inclouen articles de la terra, com el salsafí, la poma, el xai, les castanyes i el senglar. Creus és propietari del restaurant Grions, de Sant Feliu de Buixalleu.

L'Associació d'Hostaleria de la Selva ha editat 10.000 quadríptics de menús del Tricentenari i 500 cartells que es trobaran en restaurants participants, allotjaments, comerços, equipaments culturals i oficines de turisme.

LA FRASE
Per a la campanya, hem buscat productes i receptes tradicionals de la Selva i dates simbòliques
Antoni Creus
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ D'HOSTALERIA DE LA SELVA

LA XIFRA
34,28 euros és el menú més car de la campanya de la cuina del Tricentenari. És el menú borbònic, segons els promotors.

Cigrons a l'estil del 1714 o bolets de les reials guàrdies

Imatge dels restaurants de la Selva que s'han adherit a la Mostra del Tricentenari Foto: EL PUNT AVUI.

Els disset establiments de la Selva adherits a la mostra del Tricentenari inclouen, en la seva oferta, alguns dels quatre menús, amb banderes ben visibles. Els dos bàndols que van lluitar en la guerra de Successió, els àustries i els borbons, tenen el seu menú.

A la Masia Gallart, ofereixen dos dels quatre menús: el borbònic i el de la consulta. Del primer, hi ha cigrons guisats a la catalana a l'estil del 1714; amb el menú de la consulta (el del president i de l'Oriol –Junqueras–), hi ha botifarra negra amb ou ferrat i mongetes de Santa Pau a l'estil de Berwick. A l'hotel Pinxo, hi ha arròs amb gambes i bolets de les reials guàrdies catalanes dins el menú austriacista.

La llista dels establiments adherits és: Cal Josep (Riells), Can Mariano, El Romaní, fonda Santa Anna i fonda Montseny (Breda), Can Puig (Sant Feliu de Buixalleu), La Fortalesa (Hostalric), Can Puig, Grions i el Rieral (Sant Feliu de Buixalleu), hostal Esteba (Caldes de Malavella), hostal Mallorquines (Sils), hotel Novotel (Riudellots de la Selva), hotel Pinxo i Masia Gallart (Santa Coloma), Mas Romeu (Lloret) i El Verdolet (Sant Hilari).

Tropes, combat a Arbúcies i Moragues

L'Associació d'Hostaleria de la Selva ha recordat episodis històrics com ara el combat d'Arbúcies, la victòria austriacista i els moviments de tropes entre Barcelona i França al voltant del castell d'Hostalric que justifiquen la campanya gastronòmica i comercial. A més, el general Josep Moragues, víctima de la repressió dels borbons després del final de la guerra de Successió, l'any 1714, va néixer a Sant Hilari Sacalm.

EL PUNT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada