La selvatana Ratafia Volcànica Prèmium guanya la Medalla d'Or 2018 al concurs bianual de les ratafies catalanes, celebrat a Mas Bes de Salitja el 17 de juny
Mas Bes és un complex agrícola, ramader i alimentari on es pot seguir tot el procés nutricional. Compta amb vàries sales d'actes i un museu del món rural.
La ratafia Volcànica de Salitja (la Selva) és una ratafia de territori. Està feta amb una recepta de 1987 que recollia les herbes al volcà de la Crosa de Sant Dalmai i al paratge de les Fonts de Salitja, aiguamoixos que eren el sobreixidor natural de l'aigua subterrània del volcà, actualment canalitzats.
La ratafia Volcànica Prèmium és una ratafia de 26º. És una barreja de macerats; (nous tendres, nou moscada), amb un punt explosiu: destil·lat de plantes aromàtiques, fulles, herbes, espècies i arrels (maria lluïsa, poniol, romaní, farigola, berbena, anís estrellat, clau, arrel d'angèlica...).
Connecta, d'una banda, amb la tradició catalana de les ratafies macerades a sol i serena i, de l'altra, amb la tradició de l'art de la destil·lació utilitzat pel monjos benedictins i cartoxians als antics monestirs.
Ha estat sàviament afinada pel mestre ratafiaire dels pirineus Àngel Portet, de Licors Portet de la Pobla de Segur, amb una tradició de fer ratafia des del 1883.
Les 8 ratafies finalistes al III CONCURS DE RATAFIA DE MARCA DE CATALUNYA -BIANUAL- són:
· Ratafia Ca Roman de Rasquera (Ribera d'Ebre)
· Ratafia Farré Garriga de Caldes de Malavella (la Selva)
· Ratafia de l'Àvia d'Arenys de Munt (Maresme)
· Ratafia L'Empordanesa de Garriguella (Alt Empordà)
· Ratafia La Pabordesa de Vilablareix (Gironès)
· Ratafia Melody del Masnou (Maresme)
· Ratafia Pujol de Gelida (Alt Penedès)
· Ratafia Volcànica Prèmium de Salitja (la Selva)
El jurat del III CONCURS DE RATAFIA DE MARCA DE CATALUNYA -BIANUAL- està format per:
· Lluís Ball-llosera*, president dels naturalistes de Girona
· Lluís Carreras, membre de la Confraria de la Ratafia
· Jaume Guinovart, membre de la Fira de la Ratafia de Centelles
· Joan Vinyolas, tècnic agrícola propietari de Mas Bes
· Cristina Mundet, alcaldessa de Vilobí, Salitja i Sant Dalmai
Ha actuat de secretaria Esther Busquets de la Confraria Gastronòmica dels Naps Ratafins
* Lluís Ball-llosera, que exercia de president del jurat, ha entrat com a membre del jurat en substitució de Marta Guillaumes, biòloga, que es trobava en indisposició per motius personals
La MEDALLA D'OR 2018 ha estat per
· Ratafia Volcànica Prèmium, de Salitja, comarca de la Selva
Els guanyadors de les anteriors edicions han estat:
· Ratafia Melody, d'el Masnou, comarca del Maresme MEDALLA D'OR 2016
· Ratafia de l'Avi Guillem, d'Esparreguera, comarca del Baix Llobregat MEDALLA D'OR 2014
El Concurs de Ratafia de Marca de Catalunya és un esforç conjunt de totes les ratafies participants, per la promoció de la ratafia catalana on en cada edició es pugui premiar una marca finalista amb les valoracions d'experts independents
Us esprem a la propera edició, el 2020!
Salut i Ratafia!!!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada